Syukur...hari ni baru dapat buat n3. Nealopah masak ni menu ni hari minggu yang lepas. tetiba tekak ni teringin nak makan masakan org nogori. Bukan pandai sangat pun nak buat. Macam biasa gali2 resepi dulu dalam Dapur Tanpa Sempadan. Bahan2 pun ada dalam peti ais, so boleh lah mencuba.
BAHAN-BAHANNYA :-)
Setengah ekor ayam, potong ikut suka buang kulit, cuci bersih dan toskan
3 biji kentang, kupas, belah 4 dan rendam
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
500ml santan cair
200 ml pati santan
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Air secukupnya
BAHAN KISAR HALUS :-)
4biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
15 biji cili api ( boleh tambah atau kurangkan)
CARA MEMBUATNYA :-)
- Masukkan ayam ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus. Gaul rata dan masak atas api hingga ayam kecut. Tuang santan cair, kacau rata dan jika perlu tambah sedikit air lagi. Biar mendidih.
- Masukkan kentang dan asam gelugor. Masak hingga kentang hampir empuk. Tuang pati santan, masukkan daun kunyit dan bunga kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan.
- Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu, bila kentang empuk, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sedia untuk dihidangkan....
SELAMAT MENCUBA
kalau belah perak dia letak kerisik..sedap menu ni, my hubby suka :)
BalasPadamcomelnya
BalasPadamSedapnye..nyum²..^^
BalasPadamagagagagaa...sedap nyer!!!
BalasPadamfeberet en bad nih
BalasPadamamboi sedap nampak....nsb kita baru lepas makan masak lomak ni....hehehe.... nt kt up entry ya...skrg bz...=)
BalasPadamyummmy...nmpak sodap ler....hehehe...nnti nk try jugak.tq shre resepi :)
BalasPadamyummmy...nmpak sodap ler....hehehe...nnti nk try jugak.tq shre resepi :)
BalasPadameeemmm...sedapnya, KY suka sangat masak lemak cili padi, lama juga tak buat..
BalasPadamFavourite AJ ni..
BalasPadamNak pulak campur dengan rebung...
Perrghhhhh....
telan air liur dh..dh la puasa..hoho..best2!
BalasPadamsedap nih...bole copy resepi..heee
BalasPadamSedapnya! masak lemak cili api ni kegemaran hubby sy..dah lama tak masak..boleh lah masak nti..hehe:)
BalasPadamsedap..minta sikit..hehe
BalasPadammmg sodap sgt dah ni hehehe
BalasPadampergghhh... tangkap leleh nih.
BalasPadamlawan plak ngan nasi putih panas2!
makan x hengat~
sedap...sedap..takyah tambah lauk lain dh. cuma tambah ulam aje, hehe..
BalasPadamtp kan..kalo masak lemak telur itik lagi sedap...hihi
erermmm sedap...terliur...
BalasPadamamat menyelerakan....lama dh xmkn msk lomak.
BalasPadamWahh sedapnyaa ^^
BalasPadamKalau mak saya, dia tak suka ayam dijadikan masak lemak. Dia cakap macam tak sesuai. Tapi kami anak-anak dia makan jaa :D
Sedapnya..pengsan..hehe..Nak buat lah, dah lama tak makan.
BalasPadamkalau pedas sampai terkeluar airmata, lagi best..
BalasPadamishh terliur jadinye ..nyum nyyum
BalasPadamtergodaa dn terliurrrnyaaa.... meleleh dh air liur basi memalam nii hehe
BalasPadamnampak menggoda. dahla tayang peha kecik ayam tu, part yg cikna paling suka. :)
BalasPadambelum pernah lagi deno rasa ayam masak lemak nih...huhu
BalasPadamSedap ni....masak lomak cili padi...
BalasPadamsedapnyeee... dah lama x makan.....huhuhu
BalasPadamsedapnyer...lama dh xmakan masak lemak cili padi ni
BalasPadamnina kalo masak guna santan fail skit. heeee... sebab, xreti macam mana nak kacau biar santan tu tak berpisah jadi santan + air. heee. paham x? hehe
BalasPadamsedapnya kak..terliur..hehehe
BalasPadamcantik nampak kuahnya
BalasPadam