Selasa, 2 April 2013

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi




Syukur...hari ni baru dapat buat n3. Nealopah masak ni menu ni hari minggu yang lepas. tetiba tekak ni teringin nak makan  masakan org nogori. Bukan pandai sangat pun nak buat. Macam biasa gali2 resepi dulu dalam Dapur Tanpa Sempadan.  Bahan2 pun ada dalam peti ais, so boleh lah mencuba. 

BAHAN-BAHANNYA :-)

Setengah ekor ayam, potong ikut suka buang kulit, cuci bersih dan toskan
 3 biji kentang, kupas, belah 4 dan rendam
 2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
500ml santan cair
200 ml pati santan
 1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)

4biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
15 biji cili api ( boleh tambah atau kurangkan)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus. Gaul rata dan masak atas api hingga ayam kecut. Tuang santan cair, kacau rata dan jika perlu tambah sedikit air lagi. Biar mendidih.
  2. Masukkan kentang dan asam gelugor. Masak hingga kentang hampir empuk. Tuang pati santan,  masukkan daun kunyit dan bunga kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan. 
  3. Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu, bila kentang empuk, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sedia untuk dihidangkan....

SELAMAT MENCUBA

32 ulasan:

  1. kalau belah perak dia letak kerisik..sedap menu ni, my hubby suka :)

    BalasPadam
  2. amboi sedap nampak....nsb kita baru lepas makan masak lomak ni....hehehe.... nt kt up entry ya...skrg bz...=)

    BalasPadam
  3. yummmy...nmpak sodap ler....hehehe...nnti nk try jugak.tq shre resepi :)

    BalasPadam
  4. yummmy...nmpak sodap ler....hehehe...nnti nk try jugak.tq shre resepi :)

    BalasPadam
  5. eeemmm...sedapnya, KY suka sangat masak lemak cili padi, lama juga tak buat..

    BalasPadam
  6. Favourite AJ ni..
    Nak pulak campur dengan rebung...
    Perrghhhhh....

    BalasPadam
  7. telan air liur dh..dh la puasa..hoho..best2!

    BalasPadam
  8. sedap nih...bole copy resepi..heee

    BalasPadam
  9. Sedapnya! masak lemak cili api ni kegemaran hubby sy..dah lama tak masak..boleh lah masak nti..hehe:)

    BalasPadam
  10. mmg sodap sgt dah ni hehehe

    BalasPadam
  11. pergghhh... tangkap leleh nih.
    lawan plak ngan nasi putih panas2!
    makan x hengat~

    BalasPadam
  12. sedap...sedap..takyah tambah lauk lain dh. cuma tambah ulam aje, hehe..

    tp kan..kalo masak lemak telur itik lagi sedap...hihi

    BalasPadam
  13. amat menyelerakan....lama dh xmkn msk lomak.

    BalasPadam
  14. Wahh sedapnyaa ^^
    Kalau mak saya, dia tak suka ayam dijadikan masak lemak. Dia cakap macam tak sesuai. Tapi kami anak-anak dia makan jaa :D

    BalasPadam
  15. Sedapnya..pengsan..hehe..Nak buat lah, dah lama tak makan.

    BalasPadam
  16. kalau pedas sampai terkeluar airmata, lagi best..

    BalasPadam
  17. tergodaa dn terliurrrnyaaa.... meleleh dh air liur basi memalam nii hehe

    BalasPadam
  18. nampak menggoda. dahla tayang peha kecik ayam tu, part yg cikna paling suka. :)

    BalasPadam
  19. belum pernah lagi deno rasa ayam masak lemak nih...huhu

    BalasPadam
  20. Sedap ni....masak lomak cili padi...

    BalasPadam
  21. sedapnyeee... dah lama x makan.....huhuhu

    BalasPadam
  22. sedapnyer...lama dh xmakan masak lemak cili padi ni

    BalasPadam
  23. nina kalo masak guna santan fail skit. heeee... sebab, xreti macam mana nak kacau biar santan tu tak berpisah jadi santan + air. heee. paham x? hehe

    BalasPadam

Terima kasih sudi berkunjung. sudi2 tinggalkan komen anda, insyaallah Nnti nea lopah dtg bertandang ke rumah anda. Hv a nice day ;)