Jumaat, 26 Julai 2013

Laksa Terengganu @ Laksa kuah putih




Alhamdulillah...hari ni bercuti sempena Nuzul Al-Quran. Tapi bukan semua negeri bercuti. Hari ni nak share menu hari-hari feveret Nealopah, sedap di makan bila-bila masa....hehehehe. Macam pernah dengar jer tagline tu. Bila dah masuk pertengahan Ramadhan ni, dah jarang berbuka dengan nasi. Berbuka semalam nealopah masak laksa.

Sebelum  berbuka tu sempat lah we chat dgn blogger diarihatiku247, Kak Intan. Kak intan pun suka jugak makan laksa kuah putih ni. Sebelum bagi resepi.  Resepi asal

 saya ambil dari blog nor secubit garam dan nealopah ejas-ejas cikit ikut kesesuaian tekak ni. Bukan derhaka yer...hehehehe

LAKSA KUAH PUTIH

Laksa sepeket - Direndam dalam 30 minit dan direbus dalam air mendidih hingga lembut. ( Bila lembut, toskan dan ketepikan)
2 cawan santan fresh
1 liter air
6 - 7 ekor ikan selayang @ lolong ( campur pun boleh )
1 sudu besar lada hitam ( boleh tambah @ kurangkan )
7 biji bawang merah
Garam 
belacan
2 keping asam keping
perasa

 Kalau makan dengan spaghetti pun sedap


ULAM- ULAMAN ~ terpulang kepada citarasa masing-masing

Timun batang - di potong mancis
Bunga kantan - ambil bahagian dalam di mayang
Daun kunyit - Ambil pucuk lagi bagus -di mayang
Daun kesom - Di mayang
Kacang panjang - dipotong bulat
Limau kasturi - Kalau suka masam
* Lagi sedap kalau ada daun ulam raja, serai kayu, daun selasih.


 ulam-ulaman


Bahan sambal

Cili mesin/tumbuk ( cili kering @ cili besar + cili padi )
belacan
( nealopah bt sambal belacan jer)

Cara-cara :-)

- Ikan dibersihkan dan direbus dengan sedikit air. Rebus tidak terlalu lama. Perisikan ikan tersebut.
Kisar tulang ikan tersebut dan tapiskan. Ambil air nya sahaja.
- Isi ikan tadi boleh di tumbuk ataupun di kisar. Terpulang kepada citarasa. Saya blender sebab takut ada tulang pada isi ikan tersebut.
- Tumbuk lada hitam
- Kisar bawang merah dan belacan hingga hancur
- Masukkan air dan santan ke dalam periuk dan masakkan atas dapur. Api sederhana yer.
- Ambil sesenduk atau lebih sikit bancuhan santan tadi dan gaul dengan bahan-bahan tumbuk. Tujuan mengelakkan isi ikan berketul-ketul dalam kuah.
- Masukkan bahan-bahan ni ke dalam periuk berisi santan selebihnya.
-  Masukkan garam dan kacau hingga hampir mendidih kerana mengelakkan pecah minyak
 ( Kuah hendaklah sentiasa di kacau )
- Bolehlah dihidangkan


Selamat Berbuka Puasa



JANGAN LUPA MENCUBA...INSYAALLAH SEDAP.





23 ulasan:

  1. Assalamualaikum kak nea. sodapnyaaaa. thanks sharing resepi. nanti sheila nak try! heeee :)

    BalasPadam
  2. Ya Allah...sedapnya..meleleh airliur akak...feveret akak nie....

    BalasPadam
  3. sama ke dengan laksa kelantan kak? nampak cam sama.. memang sedap.. ;)

    BalasPadam
  4. sedap tu, KY pun suka laksa kuah putih, kalau kat rumah, anak2 siap hidup lagi kuahnya heee

    BalasPadam
  5. sedapnya laksa lemak tu...kat kelantan mereka makn laksa dgn tangan hehe..

    sedekah duit raya utk cik bieha hehe..:)

    BalasPadam
  6. nampak sedap tu.. singgah baca bila sakit berkurang hari ni ! tq ke blog KA yer

    BalasPadam
  7. spaghetti? jadi laksa johor pulak nanti nea..

    BalasPadam
  8. sedap laksa kuih putih nih...tgk ulam2 tu buat aku teruja,...

    BalasPadam
  9. wahh pagi2 tengok laksa ni..dap dap :)

    BalasPadam
  10. sedap nyer....faberet kita jugak ni

    BalasPadam
  11. Laksa kuah putih tu sama macam kuah Laksam la ya? Oh saya suka. Makan dengan sambal belacan pulak. Ahhh.... nakkk!

    BalasPadam
  12. Memang Peberet akak tu...sedapnya..!!!

    BalasPadam
  13. i likee..!! tp kan laksa kuah putih, x sama mcm laksam ke kak??

    BalasPadam
  14. Salam lopah..yessss…akhirnya dapt..leh print resipi lopah kasik n..tq lopah….tq sebab sudi share ilmu dan resipi ni..hhehe..terharu akak

    BalasPadam
  15. nak try lah nanti. suke jugak laksa kuah putih ni..

    BalasPadam
  16. Arini (last day ramadan) sy sediakn menu ni utk family.tp ganti laksa dgn kuew teaw :-)

    BalasPadam
  17. P/s mcm biasa sy menderhaka dgn resepi ni... :-)

    BalasPadam
  18. Terima kasih atas perkongsian resepinya. Saya ambil yang haq sahaja lain tiada. Dulu kini dan selamanya.

    BalasPadam

Terima kasih sudi berkunjung. sudi2 tinggalkan komen anda, insyaallah Nnti nea lopah dtg bertandang ke rumah anda. Hv a nice day ;)