sumber gugel
Menu yang sedap dimakan bersama Nasi Lemak. Tapi bulan-bulan puasa ni nealopah makan dengan nasi putih jer lah. Resepi ni di masak hari jumaat lepas.
Resepi oleh : Nealopah
Bahan-bahan :
Anggaran 300gm Sotong kembang
2 senduk cili blender *kurangkan kalau tak suka pedas
1/2 keping asam keping
Minyak secukupnya untuk menumis
Gula perang & Gula pasir
1 1/2 bawang besar di potong bulat
1/2 cawan pati santan
1 cawan air panas
Garam
Perasa
Bahan kisar ( saya tumbuk )
5 Bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 biji bawang besar
1 inci Halia
Sedikit Belacan
Bahan Hiasan :
Daun Bawang
Bawang goreng
Cara-cara :)
Potong sotong ikut size kegemaran
Rebus lebih kurang 15 minit ( Toskan) atau agak-agak lembut - Ketepikan
Tumiskan cili kisar dan bahan-bahan yang telah kisar kemudian masukkan gula - tumis hingga garing dan terbit minyak. Kemudian masukkan sotong yang telah di rebus tadi, masukkan anggaran 1 cawan air, asam keping. Tunggu hingga menggelegak dan masukkan garam dan pati santan. Setelah itu bolehlah di masukkan bawang yang telah di potong bulat tadi.
Kacau sehingga naik minyak dan tidak lagi berair. Bolehlah perasakan dan di hias sebelum dihidangkan.
SELAMAT MENCUBA. Sotong ni sedap... masa kecik2 nealopah tak suka sotong ni sebab liat. Tapi bila dah pandai masak sendiri.... rebuslah dulu kan? hehehe
Sedapnyaa =)
BalasPadamSedapnya. Tak pernah lagi masak sotong kembang ni.
BalasPadamYeay...nk cuba la.....I love sambal sotong rendam...
BalasPadamsambal sotong kembang ni memang sedap kan kakak nealopah kalau masak sambal...kat rumah tu 2 minggu sekali kalau pergi pasar mesti beli dan masak sambal sotong kembang...tapi biasalah sekali beli kena beli 2, kalau tak berebut... he he he...
BalasPadamKak suka makan tapi tak masak sendiri..huhu..
BalasPadamSuka makn soyong ni brsama yong tau fu
kak.. sotong kembang ni camne eh? sotong kering tu ke?? errkk... hihi..
BalasPadamfav sy ni tp jrg buat sbb sotong kt sini mahal..
BalasPadamsinggah ptg..menarik..ekceli m3h lum pernah masak pkai sotong kembang ni..pkai sotong biasa je
BalasPadamnureen kurang ckit mkn sotong kembang ni... asben suka hehe
BalasPadamkak...musuh iman ni sotong kembang
BalasPadamsuka buat ni kalau masak nasi lemak, mmg sedap !
BalasPadamhubby suka sangat ngan sotong kembang ni...makan ngan nasi lemak sedap ni,,,
BalasPadamingat ptg ni nk masak sotong kembang ni..oic, kena rebus dulu ek neolopah????
BalasPadamakak tak pernah beli sotong ni...tp bila beli sekali dgn nasi lemak,sedap la pulak..
BalasPadamalaaa allergic seafood.. xleh makan.. wuwuwu
BalasPadamAkak dari kecik smpai skrng tak mkn sotong...mmmg tak reti nak masak sotong...
BalasPadamlamanya akak tak beli, sedapkan sambal sotong
BalasPadamYup, saya pun minat dgn sotong rendam nih. Buat sambal ler paling best.
BalasPadamDulu saya pun tak reti masak, pastu baca kat blog rupanya kena rebus dulu sekejap. Baru tahu teknik betul, wahhh terus lembut. Senang jer, kan?
nasib baik mak falsya dh masak dh sotong nie..hhehehe
BalasPadamwah cedap nih...teruja nengok
BalasPadamlaaa...dah tunjuk pic lagi tanya..haha.. ok2..
BalasPadamSedap sungguh..bila teringat sotong..teringat zaman kecik..suka sangat makan sotong kering masak sambal ….terangkat…sedap nampak masakan lopah n..yum yum
BalasPadamdah cuba buat semalam dan terbuti memang sedap..
BalasPadamCara Atasi Masalah Sembelit Kanak- Kanak Tanpa Pil Pelembut Najis Dan Julap
klu mkn nasik lemak rase tak lengkap klu tak de sotong kembang
BalasPadam