Khamis, 6 Jun 2013

Resepi Bubur Lambuk Pantai Timur



Sebelum ini saya pernah buat n3 Masak di Pantry dan saya juga memasak bubur lambuk. Memandangkan dah hampir-hampir nk bulan puasa ni, mesti ramai yang nak mencuba memasak bubur lambuk. Atas permintaan Wawa syaida yang minta saya share kan resepi juga. Bubur lambuk ni saya selalu masak di opis sebab ramai peminatnya.

Resepi ni saya ambil dari seorang rakan baik di opis lama saya yang memang terer masak bubur lambuk. Kami rakan-rakan opis ni memang selalu ketagih bubur lambuknya. hehehehe.. 


Bahan-bahan :

  • 1 cawan beras
  • 5 ekor ikan selayang @ 3 ekor lolong @ 3 ekor Ikan kembung.*campur-campur ikan pun boleh.
  • 3 cawan santan pekat. ( 1 cawan santan pekat + 2 cawan air ) 
  • 5 biji bawang merah
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 2 batang serai *kalau besar satu jer
  • 500gram pucuk paku merah kalau suka boleh tambah lagi.
  • 2 helai daun kunyit
  • Daun kesum anggaran 15-20 helai.
  • 300gram kangkung anggaran sahaja. *boleh skip kalau tak suka.
  • sebiji keledek * kalau kecil letak 2 biji. 
  • 1 keping Asam keping
  • 2 sudu Lada hitam * boleh tambah kalau nk lagi pedas
  • Garam secukupnya
  • Perasa jika suka.
Pucuk paku merah

Penyediaan Bahan :-
  1. Masakkan beras hingga menjadi bubur. 
  2. Masukkan halia yang di ketuk-ketuk kedalam bubur itu tadi
  3. Sementara menunggu beras menjadi bubur, rebus ikan serta asingkan isi dan tulang ikan tersebut.(masukkan sedikit garam dan asam keping semasa merebus ikan)
  4. Kisar tulang ikan bersama air rebusan ikan tadi dan tapis. (ketepikan)
  5. Kisar semua bawang-bawang itu tadi. (ketepikan)
  6. Kupas keledek tadi dan potong anggaran 1 inci.
  7. Pucuk paku itu tadi ambil bahagian daun yang lembut dan pucuk sahaja begitu juga dengan kangkung.
  8. Koyak koyakkan daun kunyit.
  9. Tumbuk lada hitam jgn terlalu hancur

Cara Membuatnya :-
  1. Setelah bubur disediakan, masukkan halia,keledek daun kunyit dan serai serta isi ikan dan air tulang ikan tadi.
  2. Masukkan bawang yang telah dikisar.
  3. Biarkan sebentar hingga mendidih.
  4. Masukkan santan dan pucuk paku serta kangkung itu tadi.
  5. Masukkan lada hitam yang telah di tumbuk
  6. Kacau-kacau kerap sikit sebab bimbang nnti berkerak. Tunggu hingga keledek dan  pucuk paku empuk serta mendidih.
  7. Masukkan garam dan perasa secukupnya.
  8. Sedia untuk di makan.
SELAMAT MENCUBA!


Nealopah :- Kalau suka boleh juga masukkan sedikit budu atau ikan bilis yang dikisar kering. Tapi saya tak pernah pun bubuh sebab suka rasa ikan yang pure.


24 ulasan:

  1. sedapnya bubur lambuk..hehehe.. nti nak suh mak buat la.. nyum nyum..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak nea. teringin sheila nak masak bubur lambuk ni. heee puasa nak dekat dah. heeee nanti nak cuba buat. thanks kak nea :)

    BalasPadam
  3. wahh..menyelerakan..boleh buat nie nnt..lg2 ramadhan da nk dekat..msti best buat berbuka kan..hihi..:)

    BalasPadam
  4. antara menu yg x bleh miss time berbuka ;-)

    BalasPadam
  5. sedapnye bubur lambuk.. dah lama x mkn...

    BalasPadam
  6. tq mmg suka buat bubur lambuk. cuma bahan2 nyer ada tukar2 sikit hehehe

    BalasPadam
  7. Pernah wat bubur lambuk kat opis ngan officemates time bln pose

    BalasPadam
  8. telan airliur brkali2...rasa tiba2 mengidam nk makan......

    BalasPadam
  9. pucuk paku merah tu bangkitkan aroma bubur lambuk, ada orang panggil pucuk midin

    BalasPadam
  10. resepi dah ada..boleh try jugak ni..

    BalasPadam
  11. akak tak pernah makan bubur lambuk..versi mana sekali pun...

    BalasPadam
  12. waaaaa thanks akak...sebab semalam memang tak tahan dah tengok pic akak letak kat entry tu...memang kecur liur :) nanti boleh try...tq so much :)

    BalasPadam
  13. bulan puasa nanti seronoknyer nak menikmati bubur lambuk terbayang2 dahni...

    BalasPadam
  14. sedapnyeeee~
    bulan puasa mesti nak carik bubur lambuk kan~

    BalasPadam
  15. selain bubur lambuk biasa ni, bubur lambuk pantai timur ni jadi kesukaan tapi payah betul nak dapatkan pucuk paku merah kat market..tak de cam tak lengkap aja

    BalasPadam
  16. Masak tumis memang sedap tapi campur dalam bubur lambuk memang saya tak makan.

    BalasPadam
  17. Wahhh...lamanya x makan bubur lambuk, biasa dapat waktu Ramadhan jer

    BalasPadam
  18. terliur cikna tengok kak.. ;)

    BalasPadam
  19. aduhhhhhhhh sedapnyeee
    dah lama x buat nie huhuh

    BalasPadam
  20. wah...sedapnye...amik resepi ye..tatau bile boleh buat nye

    BalasPadam

Terima kasih sudi berkunjung. sudi2 tinggalkan komen anda, insyaallah Nnti nea lopah dtg bertandang ke rumah anda. Hv a nice day ;)