Salam Isnin.... mesti ramai yang bercuti hari ni kan? termasuk lah nealopah, tapi bukan sempena cuti sekolah pun, sebab Cik Bieha yg belum sihat lagi dari Chicken Pop nya tu. Petang semalam punya menu Lempeng Pekak jer yer. Kenapa lempeng ni hilang pendengaran? Kena tanya cik mat gebu sebab dia yang bagi nama. Resepi pun ambil dari blog dia juga.
Bahan-bahan :)
2 cawan tepung gandum
3 cawan air ( anggaran lah ) * nealopah tak sukat pun air, mengikut kepekatan yg sesuka hati
3/4 camca teh baking powder
1 biji telur * nealopah ambil putih nya jer
Garam secukup rasa
Pencicah (optional) * nealopah guna kari balance lunch...hehehehe
Cara membuatnya :)
- Dalam satu bekas, masukkan tepung, baking powder dan telur, tuang sedikit air dan kacau rata, tuang air sedikit demi sedikit supaya tepung tidak berketul sehingga adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Tambah garam secukup rasa, kacau rata dah ketepikan sebentar.
- Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak, agak2 dah panas tuang adunan tadi (bnyk mana bergantung pada saiz yang anda guna), Masak hingga permukaan lempeng pucat. Renjis2kan sedikit minyak dan terbalikkan. Masak hingga kuning keemasan.
- Bolehlah di hidangkan bersama pencicah kegemaran.
- Sesuai untuk minum petang atau minum pagi. nostalgia sangat.
SELAMAT MENCUBA!!
37 ulasan:
lempeng!!!
lempeng pekak?? alahaiaiiii...mcm2 lah heeee
KY suka lempeng kelapa best
hah sudah,..pekak lak lempeng tuu
lempeng pekak takpe kak..jangan tuan dia hahahaha..moga cik bieha cepat sembuh..
adoii..dapnye.kena pulak dgn kari..meleleh ..
sedap tu mkn lempeng.. :-)
pekak2 pun sedap nie....makanan orang dulu2....
kalau suka bolih tambah susu sikit...tapi bab cicah mencicah ni yg sedap lagi..
hehehe nama dier special sgt tu, but KA mmg suka lempeng2 ni
uiks! nama menu lempeng pekak ker?hihi..lucu plak..selalu buat lempeng santan/gula melaka..:)
mak aihhh
macam kena lempang dah akak nie
yummmy !
blm pernah lg try lempang.. wonder mcm mane rasanyer :)
jom terjah: http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/
Maklong pun kalau ada kuah kari atau kuah masak asam lebih, suka masakkan lempeng.
Memang sedap.
tak pernah pula mkn lempeng mcm ni
1st time dengar lempeng pekak ni.. :)
Nampak sedap jer tu..^^
ini yang tak menahan nih.. hahahha
terliur!
kalo zura.. lempeng cicah gula pon jadik.. sedap!
sedap kalau mkn ngan smbl sardin :)
Pelik pulak namanya lempeng pekak.....
Pekak sebab kene pelempang ke ape kak??
tu kena tnya c.mat gebu. Dia yg bagi nama. hehehe
cdpnya
org kaya elfirah Long datang!
lempeng yea? sedapp.. heee.. leh buat pagi2 ni..
lempeng yea? sedapp.. heee.. leh buat pagi2 ni..
betul ke nama dia lempeng pekak?
unik nama lempeng tu...mesti ada kisah sebaliknya....moga bieha cpt sembuh.
sedap tu wat minum ptg..
Lempeng pekak xpe...,janji tekak tak pekak. Yang penting sedap nealopah wei ;-)
nama yang unik..
nak makan pun takut..heheheh
Lempeng ni resepinya nealopah ambil dari DTS, nama nye pun cik mat yang bagi. hehehe..apa pun resepi nya mmg sedap.
hehe nama x tahan tu..
biar pekak tp kalo sedap xpe kak..mesti laris di pasaran :)
yummm..nmpk sedap la
ble nk buat kat opis plak???
lempeng! heh heh. tu saya suke buat. mudah, senang dan sedap! ngee~~
lempeng hangus pun sodap kan.. apatah lg lempeng yg puan blog ni buat.. kohkoh.. alahaii.. kalo entri bab makanan ni rasa nak tampor org yg lalu dpn mata jek.. geram tau.. dah la lapar niii...!! ;p
adub lempeng pon pekak ya..hehe
lama x buat lempeng.. sejak layan wraps ni haha.. cepat sikit...
hehe..sekali baca macam lempang..hehe..Ingat apa yang akak lempang rupanya lempang lempeng..heee..Sedapnya saya suka lempeng..Tapi lempeng versi ini tak pernah cuba lagi.
Catat Ulasan