Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Jumaat, 12 April 2013

Warna Warni PRU13

Orang naikkan Wau dengan tali, tapi yg ni dgn kren. hebat betul!



Dimana-mana pun dh terasa bahang PRU13, perang bendera ni dah jadi suatu hiasan landskap pulak. Bendera tak d gantung seperti dulu2 di tiang2 sahaja. Mereka ni lebih kretif dan inovatif. Nealopah ni tengok pun boleh tergelak sorang2.

Yang ni paling cantik, kalau perasan, ada cincin kat belakang tu.. handbag tergantung dengan harganya sekali.. dalam maknanya tu. hehehe

Di Terengganu, naik kerbau ke lembu tu? Kalau nk p Putrajaya ni bila lah baru boleh sampai. Hehehe

Permandangan di Kota Bharu Kelantan


SELAMAT MENGUNDI KAWAN-KAWAN, BUATLAH PILIHAN YANG BIJAK

SAYA INSYAALLAH AKAN MENGUNDI AWAL KERANA BERTUGAS DI HARI PILIHANRAYA.


Sumber : facebook

p/s : Alhamdulillah sempat jugak saya publish n3 yang dah 2 hari terperuk dlm draft. Terima kasih yang sudi singgah, sy BW anda slow2 yer kerana sy masih dalam status 'Sibuk lah sangatttt..' hehehe



Rabu, 10 April 2013

Tupperware LOVE



Yang di tunggu dah tiba, One Touch Canister Junior with prints dan soup bowl. Hilang stress bekerja sekejap dapat Tupperware ni. Ni lah org pompuan kategori mak2, dapat Tupperware pun dah heppy sangat. Makllum lah peminat Tupperware tegar. Suka dengan 2 benda ni sebab kalaer pink dan Purple. Sangat Ohsemm! Harga nya pun berbaloi sebab sekarang ada sale. 

Crystal Soup Mug (2) 460ml
Rm34.10 


One Touch Canister Junior (3) 2.0L 
RM 74.00

Buy 2 sets and Save more!
One Touch canister Junior (6) 2.0L 
RM129.00

Saya beli 4 set one touch, so dapat 12 biji semuanya ! Wink...Wink...juling mata en asben jeling kalau tau ni. hahahaha ...Ooopppss..Saya share dengan opismate ni. Harga tu pun belum tolak harga ahli 25%. Ada bnyk lagi yang menarik, tapi bajet bulan ni utk tupperware cukup sampai itu sahaja. Bersambung di katalog akan datang.

Katalog gambar yang ni yer. ( 1 April - 11 May 2013)

OK ...SAMBUNG KERJA SEMULA ;(

Isnin, 8 April 2013

Rindu


 
  • Saya rindu nak BW tanpa perlu tergesa2
  • Saya rindu nk join segmen
  • Saya rindu nk  baca kisah kawan2
  • Saya rindu nak mengemas rumah maya ini
  • Saya rindu nk tukar langsir baru
  • Saya rindu nak memasak
  • Saya rindu nk cuba resepi baru
  • Saya rindu nk berkongsi resepi
  • Tapi .................



v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
 
 Saya betul2 sibuk sekarang dengan kerja-kerja di pejabat
Terima Kasih kawan-kawan yang masih sudi jenguk blog ini.
Doakan saya dapat selesaikan segala nya dengan segera.
 
 
 
sumber foto : gugel

Lumrah Manusia....

Gambar model sekadar hiasan

LUMRAH MANUSIA :
WALAUPUN KITA ADA APA YANG ORANG LAIN ADA,
KITA MASIH NAK TENGOK ORANG PUNYA.


RENUNG-RENUNGKAN DAN SELAMAT BERAMAL.. HEHEHE




Ahad, 7 April 2013

Keturunan Rasulullah



Putih kemerah merahan....Ini lah salah seorang keturunan Rasulullah SAW. Sayyid Yusuf Jamil Halim Al-Husaini, Anak ulamak Madinah Al-Munawwarah ketika memakai Ihram, sedang berada di Bir Ali Tempat Miqat di Madinah


Sumber : Facebook.



Jumaat, 5 April 2013

Mee Goreng Udang Sepi

Mee goreng udang sepi

Sapa suka makan mee goreng angkat kening.... hehehehe.. Dah lama terperam dalam draft n3 ni. Menu ni masak masa duk bertapa dalam rumah selama 4 hari menjaga Cik Bieha dalam pantang Chicken pop. Tapi bukan untuk Cik Bieha, tapi untuk...ehemmm...ibu yang sihat ni lah. Macam biasa, nak memasak bukak n3 Sifu saya Cik Mat Gebu. Tapi tak dapatlah nk sama, sebab guna bahan yang ada dalam peti ais jerlah.
Bajet kalau bahan lengkap sedap mcm c.mat masak =p


Bahan-bahan nya adalah :

300gm mi kuning, cuci dan toskan
Udang secukupnya. ( Kalau nk tambah sotong pun boleh)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat ( Saya guna kicap ABC)
2 sudu besar cili kisar ( bole kurangkan kalau tak suka pedas)
1/2 sudu brown sugar
3 biji bawang merah ( di hiris halus)
3 ulas bawang putih ( cincang halus )
sawi 2 pokok @ 6 pelepah.
Lobak merah ( sebatang tu bahagi 2 ) - Hiris bulat @ panjang2 *optional
Capsicum 1/2 biji.
Secawan air panas
Minyak masak.

Cara membuatnya :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis hirisan bawang merah putih dan merah hingga harum, masukkan cili kisar kacau sebentar dan masukkan brown sugar. Mask hingga cili garing. Tambah sos tiram dan kicap pekat, kacau rata. 
  2. Masukkan udang dan lobak merah dan biarkan sebentar @ agak2 lobak merah empuk, masukkan air panas dan biarkan sebentar kemudian masukkan mee kuning, capsicum dan sawi. Kacau lah sehingga mee masak dan jika hendak mee sedikit basah boleh tambah tapi air panas.
  3. Sedia untuk di hidangkan..... tanpa bawang goreng, tanpa daun sup, tanpa hirisan limau...sungguh SEPI.

P/S :  Nak tambah aksesori boleh goreng keropok mcm nealopah. Kuranglah kesepian itu...riuh lah jugak dgn bunyi keropok tu..hehe

Salam Takziah

 AL-FATIHAH

Salam takziah kepada blogger Yah dari Bolg Membebel dalam diam atas pemergian Ibu mertua ke Rahmatullah pada 3 April jam  lebih kurang 1.00pagi kerana penyakit tua. Semoga keluarga Yah tabah menempuhi dugaan ini. Allah lebih sayangkan arwah..... Semoga Rohnya di cucuri rahmat dan di tempatkan di kalangan orang beriman.


“Dipetik dari Auf bin Malik ia berkata: 

Saya telah mendengar Rasulullah SAW – setelah selesai shalat jenazah-bersabda:` Ya Allah ampunilah dosanya, sayangilah dia, maafkanlah dia, sehatkanlah dia, muliakanlah tempat tinggalnya, luaskanlah kuburannya, mandikanlah dia dengan air es dan air embun, bersihkanlah dari segala kesalahan sebagaimana kain putih bersih dari kotoran, gantikanlah untuknya tempat tinggal yang lebih baik dari tempat tinggalnya, keluarga yang lebih baik dari keluarganya, pasangan yang lebih baik dari pasangannya dan peliharalah dia dari siksa kubur dan siksa neraka.” (HR Muslim).

Fakta Bersalin di dalam air


 
 
Rasanya kaedah bersalin dalam air ni agak pelik dan masih belum di terima sepenuhnya dalam masyarakat kita. Kalau di luar negara dh ramai yang mempraktikkan nya. Di Malaysia, Dr Harlina isteri Angkasawan negara dah mempraktikkan kaedah ini. Nealopah tertanya jugak  apakah keistimewaan  bersalin kaedah dalam air,  kalau ianya tak ada keistimewaan takkanlah jadi pilihan Dr Harlina kan? Jadi ada sedikit info tentang kaedah ini :

Fakta mengenai kaedah bersalin dalam air

  • Ramai menganggap kemungkinan bayi dilahirkan boleh lemas didalam air. Tanggapan itu salah kerana bayi baru dilahirkan tidak akan bernafas utk beberapa saat. Ketika itu bayi pun akan terus disambut oleh bidan atau doktor.
  • Mungkin ada yang geli kerana tab dipenuhi darah. Tanggapan itu tidak benar kerana darah ibu hanya akan keluar selepas uri dikeluarkan sahaja. Jadi air didalam kolam bersalin akan bersih juga.
  • Sementara menanti hendak bersalin dan apabila berada dalam air, tidak bermakna wanita itu tudak boleh keluar langsung dari tab. Wanita itu boleh keluar seketika misalnya, jika terasa hendak buang air atau sudah bosan berada didalam air. Malah, boleh keluar daripada tab untuk minum teh atau kopi, kemudian masuk semula.
  • Pada peringkat akhir bersalin, air seolah-olah meningkatkan tenaga wanita.
  • Apungan mengurangkan berat badan, membolehkan pergerakan bebas dan kedudukan serta menggalakkan pengecutan rahim yang lebih cekap dan peredaran darah lebih baik. Ia juga mengakibatkan pengoksigen otot rahim yang lebih baik, kurang kesakitan untuk ibu dan lebih banyak oksigen untuk bayi. 
  • Air seolah-olah untuk mengurangkan hormon yang berkaitan dengan tekanan membolehkan badan ibu untuk menghasilkan endrofin. Air juga mampu untuk merehatkan mental dan menyediakan rasa privasi.
Saya cuma share fakta jer yer.. haipp.. jangan ada yang pikir saya tengah peknen pulak yer. hahahaaha. Tak puas lagi cik bieha nk manja lebih2.

Sumber dari rakan Facebook 


P/S : U ollss jgn terasa ati yer, nealopah belum ada kelapangan nk BW rumah kawan2. Ati ni rindu sangat nk bersiar2. Bnyk sgt keje kat opis lately...help me plss...  Hari minggu ni nealopah BW k?





Rabu, 3 April 2013

segmen: Pencarian Bloglist Blog Fizizaidi

Assalamualaikum b.t.w

Pencarian bloglist blog Fizizaidi | ditutup pada 13 April, bersemperna dengan hari kelahiran fizi sendiri.hehe Merupakan segmen ke-2 untuk tahun ini. Korang yang dah follow blog fizi boleh menyertai segmen ini ye


Top referral ada ganjaranya.hehe  Harap dapat sokongan dan sambutan yang baik.


syaratnya mudah saja..cuma...

Follow blog Fizizaidi dan like FB fizizaidi.
Copy tajuk enrti 'segmen: Pencarian Bloglist Blog Fizizaidi' dan pastekan.
Copy and paste code dibawah pada entri sahaja.
Tinggalkan link anda pada ruangan komen.

Fizi ulangi...Top referral ada ganjaranya.hehe  Harap dapat sokongan dan sambutan yang baik.
^__^


IBU2 BAPAK2 KALAU NK JOIN KLIK SINI

Petua Agar Anak Ikut Cakap Ibubapa


1. Setiap pagi, sebelum pergi sekolah, anda berdiri di belakang anak dan kedua-duanya (anak dan ibu atau bapa) menghadap kiblat.

2. Letakkan kedua-dua telapak tangan ibu/ayah yang dirapatkan atas kepala anak tanpa sentuh kepala lebih kurang 1 inci dari rambut.

3. Bacakan al Fatihah dan Alam-nash-rah ... hingga habis.

4. Niat dalam hati mohon pada Allah: "Ya Allah permudahkanlah anak aku ini untuk belajar dan diterangkan hati, lembutkan hati dan ditetapkan iman dan mohon anak aku ini mendengar cakap ibu bapanya".

5. Kucup dahi anak dan biarkan dia pergi ke sekolah. Telapak tangan anda (ibu/bapa) ada aura dan gunakannya sebaik-baiknya.
 sumber : fb farit Ismeth Emir

Menang MALAYSIA'S NEXT TOP LUCKY BLOGGER GIVEAWAY






Alhamdulillah...setelah beberapa kali join segmen dan GA. Ini lah pertama kali nealopah menang. Terima Kasih yer  Mak Dara dan Seneorita Baharin.
 



Selasa, 2 April 2013

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi




Syukur...hari ni baru dapat buat n3. Nealopah masak ni menu ni hari minggu yang lepas. tetiba tekak ni teringin nak makan  masakan org nogori. Bukan pandai sangat pun nak buat. Macam biasa gali2 resepi dulu dalam Dapur Tanpa Sempadan.  Bahan2 pun ada dalam peti ais, so boleh lah mencuba. 

BAHAN-BAHANNYA :-)

Setengah ekor ayam, potong ikut suka buang kulit, cuci bersih dan toskan
 3 biji kentang, kupas, belah 4 dan rendam
 2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit
500ml santan cair
200 ml pati santan
 1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)

4biji bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci halia
15 biji cili api ( boleh tambah atau kurangkan)

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Masukkan ayam ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan kisar halus. Gaul rata dan masak atas api hingga ayam kecut. Tuang santan cair, kacau rata dan jika perlu tambah sedikit air lagi. Biar mendidih.
  2. Masukkan kentang dan asam gelugor. Masak hingga kentang hampir empuk. Tuang pati santan,  masukkan daun kunyit dan bunga kunyit. Perasakan dengan garam secukupnya dan secubit gula. Kacau perlahan. 
  3. Masak dengan api sederhana hingga mendidih. Kacau selalu, bila kentang empuk, rasa dan jika ok boleh matikan api. Sedia untuk dihidangkan....

SELAMAT MENCUBA

Isnin, 1 April 2013

1st SEGMEN SELAMAT HARI LAHIR BY KATHY

 


Segmen oleh Blogger Kathy sempena Hari Lahir nya 8 April nanti.

Kalau nak join dan nk tau syarat2 segmen ni Klik SINI

UCAPAN BUAT KATHY: 
SELAMAT HARI LAHIR KATHY !
Semoga Dikurniakan dengan iman yang sempurna
Akhlak yang terpuji
Pekerti yang mulia
Umur yang bermanfaat
Rezeki yang halal
Ilmu yang berguna
Jodoh yang membahagiakan
Menjadi Isteri Solehah, ibu yang mithali &
Hidup yang dirahmati di dunia dan akhirat
Amin...


Nama Ibu Nealopah :

Masnah binti Haji Nasri, ucapan buat ibu :
Terima Kasih kerana melahirkan dan membesarkan saya dan adik beradik dengan sempurna 
Semoga mak sentiasa sihat, di panjangkan umur dan di rahmati Allah.

P/s : Selamat Hari Lahir juga buat anak kathy bernama Maizatul Iqma. pada hari esok 2April. Semoga jadi anak yg solehah & berjaya dunia dan akhirat.


Kek Pandan Layer

Kek utk ibu opismate saya, sempena hari lahirnya.


Alhamdulillah, syukur sangat2 lepas sekian lama n3 resepi ni dalam draft dapat jugak di publishkan. Atas permintaan blogger Elfirah Long nak kan resepi ni, kak nealopah share kan lah yer. Maaf gambar yang nealopah ambil ni tak konsisten sebab masa buat tak lah beriya ambik gambar ikut step, time tu belum jd blogger

Kek pandan layer adalah kek feveret nealopah, dah bnyk kali jugak membuatnya. Kalau kek lain2 tu jarang2..kadang2.. sebab nealopah bukanlah peminat kek sebenarnya. Tapi sejak dari sekolah mmg suka sangat buat kek, satu kepuasan bila kek tu menjadi dan tengok orang suka makan kek yang kita buat. 

Tapi kalau kek pandan layer ni, sory yer u olls.. nealopah mmg akan makan bnyak dan berulang2. hehehe..pendek kata kalau tak makan nasi pun tkper ari tu. Sesuai dengan musim panas sekarang, kek ni mmg sedap di makan. Sejuk2 gitew! ok jom tengok resepinya :

Resepi asal : Dapur Kecilku
Di modified : Nealopah

Kek Span Pandan

Bahan-bahan :
150gm tepung gandum ( ayak dulu yer)
1 tsb baking powder ( ayak jugok)
5 biji telor gred B
100gm gula kastor
1 tsb ovallete 
50 ml susu segar/ susu cair
1 tsp esen vanilla * nealopah guna esen pandan
Perisa pandan dan pewarna hijau
50 ml minyak masak * nealopah guna minyak jagung.

( Kalau nak mudah, beli jer spongemix kat kedai kek)

Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk pengadun kecuali minyak .
Pukul dengan kelajuan maksimum selama 15 minit atau hingga adunan berkrim.
Masukkan minyak masak dan kaup balik dengan spatula hingga sebati
Gris dan alas loyang di dasar sahaja. Nak yang bulat ke 4 segi ke tak kisah lah kan?  Tuang adunan
Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit dengan api atas dan bawah.
Setelah masak, sisipkan pisau atau spatula di tepi-tepi kek dan terbalikkan ke atas redai. 
Biar sejuk.
Setelah sejuk, potong kek tersebut kepada 3 bahagian (potong leper yer)

* Biasanya nealopah akan biarkan semalaman kek sebelum ke step seterusnya.


                                                       Merekah kek pandan Ku. hehehehe

Potong 3 bahagian mcmni yer
(pinjam pic sweetvanilla)


KASTAD PANDAN


Bahan-bahan:

1200ml santan atau susu cair *nealopah guna fresh milk

1 cawan gula kastor
10 gm serbuk agar-agar *nealopah guna jenama nona
100 gm tepung Hoen Kwe warna putih/ warna hijau
 Secubit garam


Perisa pandan dan pewarna hijau
(kalau dah guna tepung Hoen Kwe yang bewarna hijau, pewarna hijau ni tak perlu)

Cara-cara:
Masukkan semua bahan ke dalam periuk. 
Masak sambil mengacau-ngacau adunan hingga likat. Kacau guna whisk jer
Bila dah likat, tutup api. Jangan terlalu likat sangat sebab nanti susah nak layer pada kek. 
** Kalau guna santan, santan tu tak perlu likat sangat. Santan biasa jer

 kastard yang di masak jgn terlalu cair atau pekat


CARA MELAPIS KEK KASTAD

Sediakan loyang.. kalau boleh biarlah sedikit besar dari size kek.
Tuang sedikit kastad dan ratakan. Ambil sekeping kek dan letak di atas kastad tadi. Ulang proses tadi, tuang sedikit kastad lagi dan ratakan dan letakkan kek. Untuk bahagian tepi-tepi kek, sekiranya rasa susah nak masukkan kastad, boleh guna pipping bag. Picitkan je kastad tu biar penuh di bahagian tepi-tepi kek.Buat hingga habis kesemua lapisan kek habis. Pastikan lapisan atas sekali adalah kastad yer! 
Kemudian hentak-hentak manja sikit loyang tu biar padat kastad tu. Masukkan kedalam peti sejuk.Biar kastad sejuk dan keras.

Bila dah keras, tarik sikit kastad dari tepi-tepi loyang. Nanti nampak kastad akan meregang dari tepi-tepi loyang. Terbalikkan dan keluarkan loyang dari kek kastad.

Hias ikut suka. Bole selalu sapu kek dengan fresh cream (yang telah kental) atau sapu dengan pipping gel dan taburkan kelapa parut kering. (nealopah taburkan kelapa kering ajer) cream2 tak mau yer!
Simpan beberapa jam di dalam peti sejuk sebelum dihidang sebab kek ni memang sedap dimakan sejuk


 jemput makan.. 

JANGAN LUPA MENCUBA YER!


Hindari April Fool

sumber Fb ayat2 cinta

Zaman sekolah2 dulu suke sangat lah mengenakan kawan2 bila April Fool ni. Terutama masa duduk asrama. Yang nealopah paling tak bole lupa bila member sedang tido, yg lain tu ambik lipstick conteng muka member tu. Tapi mmg kesian pada mangsa. Ada yang nangis...ada yg gelak2.

Tapi masa tu mmg tak terfikir tentang hukum mengenakan kawan2 waktu April Fool. Astragfirullahalazim...berdosa nya saya, bila dh dewasa ni baru tahu berdosanya saya waktu itu. Selagi waras takkan saya ulangi lagi perkara itu lagi.

Kawan-kawan mcmane? Ada pengalaman April Fool tak?