Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Isnin, 7 Oktober 2013

Demam Campak Keywords Bulan Lepas



Dah lama jugak saya perasan sebenarnya. Cuma masa tu sangat jeles kat ai (ayat blogger Nafira) nak buat n3 seterusnya pasal demam campak a.k.a Chicken pox. Keywords Demam Campak antara yang ramai singgah di blog saya. Sebelum ni saya pernah publish n3 tentang Demam Campak, time tu Cik Bieha di jangkiti demam Campak. Boleh jenguk SINI

N3 ari ni saya continue tentang penjagaan Cik Bieha sepanjang dijangkiti Chicken Pox. Cara penjagaan ni pun saya perolehi dari keluarga dan bantuan cik gugel juga. 



Mandi menggunakan air rebusan daun mambu, tujuan menghilangkan rasa miang dan gatal2. Parut-parut pun cepat pudar. Daun ni boleh diperolehi di tepi2 jalan, biasanya pokok ini dijadikan pokok peneduh. Campurkan air rebusan dgn air paip biasa, jadikan sebaldi.....mandi suam-suam yer. Mulakan dari kaki ke atas. Mandi sekurang kurangnya 2 kali sehari. Bacakan beberapa ayat al quran sebelum mandikan Lihat SINI (N3 sebelum ini )


Pokok Mambu @ neem ( sumber gugel )

Tempat tido pun saya letakkan daun mambu di bawah cadar. Alhamdulillah Cik Bieha tido dengan selesa. Tak terjaga pun malam... 


Singgang Ikan tenggiri dan Nasi Putih 

Ikan bakar....... maknya pulak terlebih berselera. Hahaha


Makan pun kena pantang yer... Makanan bergoreng tak boleh, ayam. keropok, ikan2 yang 'gatal' pun tak boleh makan. Contohnya ikan kerisi, aya @ tongkol, cencaru dan lain-lain. Senang kata mcm kita dalam pantang bersalin tu. Antara ikan yang boleh di makan seperti ikan selar, selar kuning dan tenggiri. Pesan mak jangan menggoreng dalam rumah....betul ke? Nanti merengsa gatal nya tu, Saya ikut jerlah.......... 


Chicken Pox yang mula naik dengan meriahnya....

 Kesian anak ibu....sabar yer.


Demam pun tetap nak main jugak.

Di samping cuba cara tradisional, saya bawa juga pergi ke doktor. Rawatan dari dalaman pun penting  juga.Doktor bagi Antibiotik dan sebab nama pun demam campak, comfirm lah demamkan. hehehe....
Alhamdulillah dalam tempoh tak sampai seminggu, Chicken pox beransur kering, parut-parut pun pudar. 

Yeay!! Dah boleh ke sekolah...... 

Semoga n3 ini dapat membantu sedikit sebanyak bila family terutama anak-anak kita terkena chicken Pox. Saya pun pada mulanya menggelabah jugak, sebab 1st time. Saya dulu pun kena masa kecik-kecik, tak ingat dah mcmana mak saya jaga. Hehehe....Berkat ilmu yang diperturunkan saya dapat hadapinya juga, Kebetulan sepanjang Cik Bieha kena chicken pox ,asben saya outstation. Tinggal saya berdua dgn Cik Bieha di rumah.



12 ulasan:

❤Kamsiah❤ berkata...

penyakit ni sangat mudah berjangkit....so anak yg kena 'kena 'kuarantin'...
tp betul la kata org,ia cuma menyerang seseorang sekali ja seumur hidup...

Nurzakiah Hanum berkata...

sekali seumur hidup kan

Nafira usof berkata...

hehehehe.. terselit jugak nama ai.. ahaks~

OOoohhh.. pernah nampak pokok nih.. okeh.. kena amik tau pasal tips nih.. sebab anak2 zura pon ngah membesar. kalo ikut mama dorang.. dah tua baru kena. zura kena masa peknenkan Anis 6 bulan. doc kata nasib baik masa tuh zura dalam trimester ke 2 peknen. kalo x takut efek kat bb.. Alhamdulillah, semua ok.

Deqla Manjew berkata...

demam campak ni semua mesti dpt kan.. at least sekali dlm seumur hidup..deqla dah kena masa kecik2 dulu.. hrp tak kena la lagi..huhu... thanks sharing kak..

ANIM berkata...

kak kena pun masa dah kahwin.cam tulah yg cik abang buat..daun mambu banyak kat rumah jiran India..:-))

Aisy Nasiha berkata...

Risau kalau anak kena demam campak ni.. masa naim kena dulu..memang menangis tak selesa je dia.. saya lak tengah pgnant, mmg jaga snagat.. papanya yg jaga lebih.. sebab takut berjangkit pada sy. Sian snagat pada naim masa tu..

Riedaffya ibrahim berkata...

ala siannye cik bieha ku kene chicken pox....takut tengok bijik2 naik kat badan dia...pandai awak jaga dia kan...ikut petua lama dan baru..

NzA berkata...

perkongsian yg bagus nie....anak2 akak pn farouk sorg yg dh naik chicken pox.....alhamdulillah xpulak brjangkit pd kakak2nya yg lain w.pn dok brtepek2.....akak pn gabrah jugak awalnya, terus bwk p klinik..mahal jugak ubatnya..dlm RM150 ttp dlm 2-3 hr dh ok..cpt hilang parut n xgatal..mkn pn xpntang sgt sbb farouk xleh hidup tnpa ayam......

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea. kesiannya bieha demam campak.. sheila kena tahun 2009.. masa tu kerja klinik. semua ubat doktor bagi free. hehhee. alhamdullilah. bieha, semoga cepat sembuh ya sayangggggg :)

izan mama mia berkata...

paling tak suka dmm ni..nasib mia dah kena...selamat...

Kesuma Angsana berkata...

sian dier... mmmg sengsara bila kena demam campak ni kan!

QasehnyaRania berkata...

sian dier..
pernah kena masa darjah 3 dulu