Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Selasa, 19 Mac 2013

Petua Merawat Tumit Sakit





Kebanyakan mereka yang sudah berusia sering mengadu sakit pada bahagian tumit. Ia bukan saja menyukarkan anda berjalan tetapi juga apabila berdiri agak lama pada satu-satu tempat. 

Sediakan lebih kurang satu kilogram garam kasar dan goreng tanpa minyak di dalam kuali menggunakan api yang sederhana besar. Apabila semua garam mulai panas, angkat dan bungkus dalam kain bersih. 

Gunakan untuk menuam pada bahagian tumit anda yang sakit itu. Amalkan selalu, sakit tumit anda pasti berkurangan dan akan sembuh sepenuhnya.

sumber : Fb ensiklopedia melayu lama.

 

20 ulasan:

nadia berkata...

nanti nadia nak share petua ni dekat nenek nadia laaa :)

Crew Fathi berkata...

Oh cam tuuuu.. thank sbb share.. =)

ANIM berkata...

Bukan semesti berusia juga, kak sakit ni 2 thn lepas. Setahun asyik jumpa dr sampai dr syor inject di kaki( thn 4 bulan) @ operate tumit, buang satu salur darah beku di situ. Punca, kasut tumit tinggi pakai zaman muda. Lps tu dr bg gel (rm 80) sepasang) utk letak kat dlm kasut. But then, malas nk pasang, kasut scholl saja sesuai pakai. Alhamdulillah, baik sepenuhnya balik umrah tahun tu. Pantang, jgn minum air kelapa dan cincau utk org sakit tumit ni..tu dia, pjgnya komen

❤Kamsiah❤ berkata...

kalau tumit kaki pecah2..mau pedih jugak terkena wap garam tu hehe

Nurzakiah Hanum berkata...

salam
singgah pagi selasa...

nea lopah berkata...

tq share kak anim...pnjang2 komen sy suke!

Falsya berkata...

boleh guna pakai petua nie...;)

Riedaffya ibrahim berkata...

sy pon sering sakit tumit ni skrg...maklum le banyak berjalan..boleh amal le petua ni kan..

Chic Na berkata...

nasib baik cikna kureng pakai high heels. tp air garam mmg elok utk kaki kan.

Elfirah LOng berkata...

bagus ...hhehehe tapi jika nak mudah beli celjoy elken yek dgn sy hehehehe khas untuk struktur kaki dan tulang

pinky berkata...

1 kilo garam??? wahhhhh nasib baik garam tu murah...hehhee....

Nurul Husna berkata...

nice sharing kak :)

Mrs Lurve berkata...

sy pernah tnya mak bidan, dia ckp kalo sakit tumit nie..kebiasaannya peranakan kita jatuh...sejauh mana kebenaran pun xpasti..

mama aryan berkata...

petua bagus ni..tp tumit akak pecah2 lak

Kesuma Angsana berkata...

tq share tips ni dear

intanfirdaus247 berkata...

tumit kadang2 sakit gak mcm mencucuk2...bagus tips n

Masya berkata...

owwhhh petua bgs ni... suami selalu ngadu sakit tapak kaki.. tp bukan tumit pecah.. boleh x guna kaedah ni... nak cuba dulu lah...

ayut berkata...

tetibe tringt..dulu arwah mak ayut dia guna batu je...panaskan tuam.. :) bl hcube ni nnt...

Nurul Aini berkata...

Selalu sangat sakit sakit tapak kaki..banyak berjalan..hehe.

Rasidda Norazmi berkata...


Assalam , pernah tak time jalan jalan tiba tiba tumit kaki terasa lenguh dan sakit.Nak berwindows hopping pun hilang sudah mood .Apa kata kalau anda cuba Tips Untuk Mengatasi Masalah Sakit Tumit Kaki Anda
Anda mesti sayangkan diri anda kan ??Jom lah sama sama kita berubah untuk kehidupan yang lebih baik .Sekiranya anda ada apa apa kemusykilan atau pertanyaan berkenaan masalah kesihatan anda , jangan tangguh tangguh lagi untuk hubungi saya (Whatsapp +60107096284 Aini)