Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Khamis, 26 September 2013

KUE TEOW GORENG







Lately n3 asyik cerita hal makan jer.... kalau tak resepi, share makanan yang dibeli. Nak buat macamana Tuan blog ni hobinya memasak dan makan. Jangan di LARANG sementara mood tengah rajin memasak ni. Hehehehe...  

Petang-petang ni saja nak bagi idea pada kawan-kawan yang tak tau nak masak apa untuk makan malam nanti.  Apakata masak kueteow goreng.... idea lapuk jer kawan-kawan,

Saya nk kongsikan resepi  yang saya ambik dari Blog Dapur Tanpa Sempadan. Tapi dah ubah-ubah ikut selera saya.


Bahan-bahan :

Sebungkus Kue Teow
2 ekor sotong di potong cincin, dibersih dan ditoskan.
8 ekor udang size sederhana
1/2 sudu brown sugar
2 genggam taugeh
3 ulas bawang putih, di cincang
3 biji bawang merah
1 cekak kucai, kerat 1 inci
3 camca besar cili blender
2 camca besar sos tiram
2 camca besar sos ABC
2 camca besar kicap pekat
Sos ikan
Garam - jika perlu *saya tak letak
Limau Kasturi untuk hiasan
Hirisan Timun untuk hiasan


Cara membuatnya :

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah dan putih hingga harum, masukkan cili blender dan brown sugar. Tumis hingga terbit minyak. Masukkan pula sotong dan udang, biarkan sebentar hingga empuk. Saya letakkan sedikit air panas supaya cepat empuk.
  2. Perlahankan api dan masukkan kue teow, gaul hingga rata. Renjis2 kan sos ikan utk ejas-ejas kemasinan kueteow kawan-kawan yer..Masukkan taugeh dan kucai. Kacau sehingga semuanya 'MESRA' dan taugeh dan kucai sedikit lecur.
  3. Sedia dihidangkan bersama limau kasturi dan hirisan timun juga.



SEDAP DIMAKAN PANAS-PANAS  ^_______^








20 ulasan:

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

Farah Waheda Wahid berkata...

nak hantar pinggan boleh??? sedapnya...

Sura Mohd berkata...

nampak pun sedap..memang sedap ni..selalu akak beli jer..dah lama tak buat kue teow..:)

Che Siti Maryam berkata...

sedap yer........

Deqla Manjew berkata...

tgk pun tau sdp.. tp byknya bahan yg akak masokkan.. deqla simple2 je kak.. hihi.. xde lak letak brown sugar tu...

Nafira usof berkata...

*telan ailio.. pelan2 larik kuar blog.. dietttttt.. uwaaaa!

Cik Puan Rara berkata...

vahhhh menariknya kaler dye.kalo pedas lg sedap tuh~ haih~ mlm kang nk buat lah.

adianiez AIDA berkata...

anak-anak aida peminat tegar kueteow goreng! kalau dia nampak nea lopah punyer tu, sure diorang tak lari terus amik pinggan :-)

Khai♥Rin : anies berkata...

kalu dpt mkn ptg2 ni kn best

NzA berkata...

Ya Allah, tak tahan tgk mee tiew NL ni...amat2 menyelerakan...cecuba cmpak sini sikit....

Tihara berkata...

akak suka baca resepi kawan2..
cantik je tersusun..
akak jenis masak main tibai jer..
sedapnya ketiaow..
akak ske..

ANIM berkata...

kat utara ni ada sos perencah kuey teow beserta sambalnya sekali nea..
senang sangat..teringin je terus buat

Aisy Nasiha berkata...

nak tempah yang macam ni dau mangkuk boleh?. haha

Masya berkata...

terbaikkk... saya nampak sotong bergelimpangan msti sedappp

HeNRieTTa JoSe berkata...

Yummy....lapar la plak....

Kesuma Angsana berkata...

sedapnyer.. feveret adik ni!

hainom OKje berkata...

memang menarik minat Okje lah Nelopah sedapnya!!! Tapi OKje jarang betul beli kuey Teaw ni tau... tak tau nape ...suka je makan...

Chic Na berkata...

sodapnya kue teow goreng.. favret jugak nih..

are_lin@yu berkata...

tewerliur dah tgk ni..

ros_reeza berkata...

sedap.. suka jugak makan keow teow goreng :)