Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Isnin, 23 September 2013

Pulut Kuning dan Rendang Basah





Hampir seminggu tak ber n3, BW pun jarang-jarang. Lately memang bz sangat-sangat. Rindu nk bertandang rumah kawan-kawan. Hari ni nak share resepi lagi. Jangan jemu membaca yer...hehehehe

Semalam memenuhi permintaan Cik Bieha nak makan pulut kuning dengan rendang. Aduhai anakanda, request menu macam-macam. Ingat ibunya ni terer sangat ke memasak... Tapi tak apalah bolehlah sambil-sambil mencuba. Resepi di import dari Blog CMG. Terima Kasihlah CMG, memang sedap resepi yang diberi.

Saya sharekan resepi , manalah tau kot ada yang suka makan pulut kuning macam Cik Bieha. 

Bahan-Bahan :-

500 gram beras pulut
3/4 camca teh serbuk kunyit
1 keping asam gelugor
1 cawan santan cair *
3/4 camca teh garam * (disatukan dan kacau rata )
2 helai daun pandan
100 ml pati santan ( santan pekat )

Cara membuat :

  • Cuci beras pulut, kemudian rendam dan masukkan serbuk kunyit dan asam keping gelugor. CMG rendam 8 jam, saya rendam 4 jer. Toskan. Keluarkan asam keping gelugor tadi. Masukkan kedalam loyang. 
  • Tuang santan cair, masukkan daun pandan. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Gaulkan pulut tadi. Tuang pati santan, gaul lagi dan sambung kukus 15 minit atau hingga pulut masak.
  • Keluarkan daun pandan dan boleh lah di hidangkan.


Resepi Rendang Basah 


1 ekor ayam * saya gunakan setengah ekor jer
4 camca besar rempah rendang Baba's * saya gunakan 2 sudu rempah rendang dan 2 sudu rempah kari jenama adabi.
3 cawan pati santan * saya guna 1 cawan sahaja
2 keping asam gelugor *1 keping asam keping
4 helai daun limau purut
2 helai daun kunyit di mayang halus
1 camca besar penuh gula melaka * saya gunakan 1 sudu brown sugar
3 camca besar kerisik * Saya gunakan 1 sudu penuh
3 camca besar cili kering blender * boleh kurangkan -terpulang
1 kiub ayam * saya gunakan suku jer
Garam secukupnya

Bahan-bahan kisar halus :

15 biji bawang merah * saya gunakan 5 biji dan 1 biji bawnag besar
5 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia * saya gunakan seinci jer
1/2 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
4 biji buah keras * saya guna 2 biji jer
6 batang serai * 3 batang serai

Bahan-bahan tumis :

4 biji bawang merah, hiris - saya skip
2 ulas bawang putih - saya skip
1 kuntum bunga lawang
1 batang kayu manis * dalam 1 inci
5 kuntum bunga cengkih * 2 kuntum
3 biji buah pelaga

Cara membuatnya :-)

  1. Bancuh rempah rendang dengan bahan-bahan kisar halus, kacau hingga menjadi pes, ketepikan. Panskan minyak dalam kuali, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum. Tambah cili kisar dan tumis hingga garing. Masukkan pes rempah, kacau dan biarkan hingga pecah minyak. Gunakan api kecil dan kacau selalu.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam berubah warna. Tuang santan, kacau dan tambah kiub pati ayam. Biar mendidih perlahan sambil dikacau sekali sekala. Masukkan kerisik, asam keping dan juga sedikit garam. Kacau rata.
  3. Bila pekat, tambah daun limau purut dan gula melaka, kacau. Masak dengan api kecil hingga rendang jadi pekat dan tidak terlalu berkuah. masukkan daun kunyit yang di mayang halus. Kacau dan rasa. Jika suka tambahkan sedikit perasa..... sedia untuk dihidangkan.




14 ulasan:

Sura Mohd berkata...

rajinnya masak...rasa lapar la pulak baca n3 ni..hehehe..:)

Deqla Manjew berkata...

sedap nmpk rendang tu kak.. errr pulut kuning ?? x nmpk kuning pun...hihi

Harith Iskandar berkata...

gambar tu xnmpak kuning pun..ehehe
per pun sy mmg peminat pulut kuning...pandang tgk ada pulut kuning mmg sy amik... :)

diana berkata...

saya suka betul pulut kuning,,..tapi gambar tak kuning pun..:P

❤Kamsiah❤ berkata...

makan pulut cepat muak,kan....akak suka pulut gaul kelapa dan ikan kering grg hehe

NzA berkata...

Aduyai bieha, tiba2 achik tringin nk mkn pulut kuning. Hr ni kebetulan msk rendang....nk rendam pulut tu yg xthn,,.lamaaaaaa..

Chic Na berkata...

eh selalu makan pulut kuning je dengan kari.. menu baru nih.. hehe..

nea lopah berkata...

sory yer kwn2, actually pulut 2 memang kuning, mungkin lighting kamera nealopah ni kureng.

Ainim Suju berkata...

Rajin memasak ya

Aisy Nasiha berkata...

rajinnya masaka pulut.. saya mintak mak masak kalau terasa nak makan pulut.. haha, malas punya pasal

nea lopah berkata...

lepas ni bole cuba bt sendiri yer aisy nasiha

adianiez AIDA berkata...

pulut kuning + rendang = terbaeeekk...

Riedaffya ibrahim berkata...

rajin nye buat pulut kuning ngan rendang...i ceduk resepi ye yg..

Cik Puan Rara berkata...

hai,salam kenal dr rara =)