Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Rabu, 11 September 2013

Resepi Sotong Celup Tepung Mudah dan Sedap




Resepi paling senang ringkas dan sedap cara nealopah memasak sotong celup tepung. Cuma gunakan Tepung Goreng Ayam Adabi. Rasnya sedap dan tak meletup ^____~

Bahan-Bahan :-

Sotong segar 
( Dipotong macam cincin , basuh dan toskan air ) 
Telur sebiji (di kocok )
Tepung Goreng Ayam Adabi 
( saya pilih yang spicy)
Minyak 
(secukupnya untuk menggoreng)


Cara-cara :-

  1. Masukkan sotong yang telah di toskan tadi kedalam telur yang telah dikocok tadi. Rendamkan sebentar. 
  2. Sementara itu, Panaskan minyak dan keluarkan tepung goreng tadi dan tuang didalam pinggan.
  3. Ambil sotong yang direndam dalam telur tadi satu persatu dan salutkan dengan tepung.
  4. Kemudian masukkan kedalam minyak yang telah dipanaskan.
  5. Goreng seperti biasa. 
  6. Bila nampak agak kekuningan dan garing bolehlah di angkat.
  7. Hidangkan bersama sos cili Thai.



Selamat Mencuba!!





23 ulasan:

ma ❥ berkata...

SEDAP :D

Aisy Nasiha berkata...

rajin nealopah masak ni... sedap sangat tu....dah lama tak makan

Irfa berkata...

pandai neolopah bg resepi ;)

Zee Suhaini berkata...

nak goreng sotong tepung mesti takut minyak meletop..pasni leh try tepung ni la..selalu zee beli yang readymade frozen tuh..tapi mahal la skit..

Nafira usof berkata...

waaahhh.. nampak menyelerakan!
boleh cuba lepas nih~
mekasih~

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea, terliur sheila kak. heeeeeeee ;p

HeNRieTTa JoSe berkata...

yummy...rietta suka...bleh try nie...

♥ Wina ♥ berkata...

tak pernah goreng sotong..selalu masak gulai atau sambal jek

this time nak try la goreng mcm ni :)

Falsya berkata...

Falsya xleh makan sotong..alergic sepi..sedihhhhh..

Tihara berkata...

bestnya, my fav ni..tak meletop ya nealopah?
akak paling risau nak goreng sotong, biasa bg slow api biar lah masak berejma pon..heheh

Ratu Hatiku berkata...

feveret selamanya.. tq share resepi :)

Riedaffya ibrahim berkata...

sedap....nakk....!!!

Chic Na berkata...

sedapnya.. nampak cam rangup je..

Deqla Manjew berkata...

owh.. mudah je guna tepong ayam adabi.. ingtkan kalo dah tepong ayam tu, utk ayam je..huhu..

Nastyna berkata...

Memang yummy nampaknya. Pelbagai guna jugak tepung ni kan. bagus.

NzA berkata...

nyum..nyum..nyum.....sotong celup telung mmg terbaiklh..kalau blk kelate confirm p mkn kt tepi pntai....

QasehnyaRania berkata...

sedapnya ni kak.
suami sy penggemar sotong.tp tidak saya ..hihi

ANIM berkata...

senang sangat kan..
tak payah bancuh tepung beras, tepung jagung bagai..
guna je sedia ada :-))

Harith Iskandar berkata...

ehehe mudahnyer nk goreng :) sgt sesuai utk sy yg xde mase ni

Kesuma Angsana berkata...

simple yet mmg sedap kan !

❤Kamsiah❤ berkata...

gantikan dgn udang pun boleh,kan..

izan mama mia berkata...

sedapnyew....terliur dh ni

Khai♥Rin : anies berkata...

waduhhhhhh leleh niiiiii