Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Khamis, 12 September 2013

Resepi cornflakes madu






Resepi yang tak sempat nk di publish since bulan puasa ari tu. Dah masuk Zulkaedah pun. Tak apelah kan, kot-kot raya haji nanti nak buat bolehlah jugak. Sebenarnya resepi ni semua orang dah tau rasanya, cuma saya publishkan n3 ni sebagai kenangan . 

Biskut-biskut raya semuanya saya tempah jer, tapi cornflakes madu ni atas permintaan Cik Bieha. Volunteer nak buat kuih ni sendiri, ibu nye mmg malas nk buat.....banyak keje lain nak buat...hehehe
Saya sediakan adunan jer, ambil resepi dari blog yati memories



Bahan-Bahan :

1 kotak Nestle cornflakes ( 500gram )
1 cawan madu
1/2 cawan brown sugar
125 gram mentega
Kismis secukupnya 
ceri sebagai hiasan * optional
kacang badam/ gajus * optional
 Coklat rice ( kasi colourful )
mangkuk kertas 
* saya masukkan kismis dan coklat rice jer

pic gugel


Cara-cara

  • Panaskan butter didalam kuali menggunakan api yang sederhana kemudian masukkan brown sugar dan madu. Masak hingga larut. 
  • Masukkan pula cornflakes dan kismis.
  • Sudukan kedalam mangkuk kertas tadi
  • Taburkan coklat rice
  • Bakar didalam oven pada suhu 170'C selama 5 minit
  • Sejukkan sebentar dan simpan dalam bekas kedap udara.




Hasil airtangan  anak dara umur 5 tahun, bolehlah Ibu bagi 3 bintang dari segi kekemasan


Kuih feveret cik Bieha, mmg dia sorang jer lah makan








15 ulasan:

Cho Zila berkata...

anak akak dah menuntut janji buatkan cookiesni... senangjerkan tapi malas nak bukak oven...

Farah Waheda Wahid berkata...

wah cornflakes madu giteww...hi akak, farah datang melawat...rindu...

Nurzakiah Hanum berkata...

sedapnya

Sura Mohd berkata...

rajinnya anak dara tu menolong..:)

Khai♥Rin : anies berkata...

raya aritu mama sy buat gn butter lain...mmg x sedap langsung...kena guna buttercup jg br umph!


p/s boleh je kalu nk belikan. tp sblm beli tu tgk la brg2 nyer kt www.anamuslimshop.com.my
FB/anamuslim.my

lps da tau brg apa yg nk dibeli, beritahu sy... ;-)

Nafira usof berkata...

sedap jugak kuih nih.
raya haitu zura buat cornflakes coklat. nampaknye kena cuba resipi ini plak~

lieyalatif berkata...

nie la kuih peberet budak2 kan...sedap pun sedap...nak buat pun mudah leh ajak anak2 tlg sekali...dieorg pun excited dpt buat sengsame kan....

Riedaffya ibrahim berkata...

budak2 pasti suka conrnflakes madu kan...tambah2 yg kruk krak bila kunyah...xde balance da ke,,

Deqla Manjew berkata...

hihi.. tu la pelik, ingt lps raya baru buat biskut...hihi.. rupanya entri basi.. ehh takpe la entri basi pun.. kalo biskut ni ada lagi pun mana basi lagi kan kak..hihi.. rajin cik bieha membantu.. ;)

Kesuma Angsana berkata...

mmg budak2 suka sgtlah ni... done nuffnag yer

Harith Iskandar berkata...

pos sikit kat sini boleh?ehe

Tihara berkata...

ingatkan buat kuih untuk raya haji dah tadi. rajin nya anak dara wat kuih yea, comel je :)

Aisy Nasiha berkata...

syok ada anak pompuan..baru bersemangat mama nak buat kuih r biskut... ada yg suka menolong

Chic Na berkata...

rajinnya cik bieha.. puas hati makan hasil tangan sendiri.. ;)

izan mama mia berkata...

sedaknyer....