Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Rabu, 24 April 2013

Ikan Pekasam Perlis


Encik Asben baru balik dari Perlis. Ole ole wajib di beli kalau ke sana. IKAN PEKASAM. Makan bersama nasi panas. Tak perlu lauk lain...comfirm bertambah 2 pinggan nasi. Hancur diet aku.


Tetibe teringat pada Rozita Che Wan dalam cerita Kiah Pekasam
( feveret drama Cik Bieha, sorang2 pun dia layan cita ni....aduhaiii )

25 ulasan:

Masya berkata...

lama tak makan ikan pekasam.. sbb hubby tak suka, jadi jrglah masak...

Falsya berkata...

alamak akak..terliur sudah nie..makan ngan nasi panas2 ngan cili padi kicap..aduhaiiii...terliur dh ni..hehe

Nurzakiah Hanum berkata...

nyum2

Nafira usof berkata...

tak pernah makan ikan pekasam.. kalo ikan kering tuh selalu lah.. hehehe

❤Kamsiah❤ berkata...

dekat2 area Tasik Raban tu ada gerai jual ikan pekasam-kiah ikan pekasam..:)

Deqla Manjew berkata...

wahh sedap ni kak..deqla pun suka..nak2 mkn dgn nasik panas2!! perghhhh.. terliur sudah!

Tihara berkata...

haha bieha ske tengok cite tu..
tapi pekasam ni kalau bulan pose, fuhh sedapnya masa sahur n bbuka tu :)

Sura Mohd berkata...

terliur pulak..buat akak lapar je nengok ni..nak makan!!!

Kuazue Mohd berkata...

huih sedap tu goreng dgn bawang n cili kering..nasi panas + kicap ..pergh...pas mkn..kompom cik azue tumbang ! even tak der darah tinggi.. asal mkn masin n manis2... sure pala ku bingai !!. tapi hat bingai kan pala tu la yg sedap...tak gitu !

pinky berkata...

alahai ikan pekasam mkn dgn nasi panas2....heaven....=)

Kathy Rbain berkata...

sedap pulak kathy tengok..

pink.plate.liyana berkata...

ya Allah..sedapnyanye dear...dah llama cari tak jumpa2...*komen sambil telan liur....arghhh

NzA berkata...

feveret akak jugak..kt rumah ni pn ada stok yg cik abe beli kt kedah....

yan's cottage berkata...

ikan pekasam kat tasik raban tu yang ada jenama kiah pekasam tu...kak ipar yan punya...tapi adik ipar dia nie...tak makan pekasam he heee...

ANIM berkata...

duduk SP baru pandai makan pekasam..
penaik selera waktu bersahur..

fairus mohamad noor berkata...

sedapnyer..rasa2 nya ada lg stok ikan pekasam dlm fridge

Chic Na berkata...

ikan pekasam makan dengan nasi kosong je dah sedap kan kak. hehe..

LiLy @ MaMaQiStInA berkata...

Sedapnye...

Kesuma Angsana berkata...

x pernah cuba ikan pekasam perlis ni !

intanfirdaus247 berkata...

kak intan suka pekasam...encik firdaus x suka...tp akak duk gelak tgk gambaq che ta nun..kelako

AyueJean AJ berkata...

AJ baru makan aritu....
Memang perghhhh... Terbaik... =D

Nurul Aini berkata...

Ikan pekasam pun sedap..dah lama tak makan. ^___^

Si Matatajam berkata...

M tak pernah makan lg ikan pekasam ni..org kata sapa yg ada resdung tak elok mkn sb tu M tak mkn..

wan zulhairy berkata...

Saya berasal dari perlis dan menetap di selangor..skg sy telah membawa resepi turun termurun ikan pekasam perlis..skg nie sudah berada di pasaraya NSK selayang dan di grand union bukit beruntung. Nak oder terus pun boleh call no nie 0136426691 (wan)

wan zulhairy berkata...

Sy dari perlis membawa dan memproses ikan pekasam di selangor. Ini resepi turun termurun dari perlis.ikan puyu, lampam, talapia, gelama, kresi dan gelama yg ada stock.pekasam sy lain dari yg lain iaitu IKAN PEKASAM SANTAN.klu nak cuba boleh hubungi 0136426691 (wan) nak jadi agen pun boleh.harga menarik sgt.