Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Khamis, 31 Januari 2013

Main Masak-Masak Kek


KEK UNTUK BABY SHOWER MY BEST FRIEND.. (push..push Akma & Ita)


Sekadar perkongsian & minat nealopah buat kek tapi tak berapa suka makan kek. Mcmtu jugak dengan Cik Bieha & En Asben. Nak2 pulak kek yg ada cream2 ni. Tapi nealopah suke sangat buat kek. Bila menjadi tu rasa satu kepuasan.Teruja sangat nk try buat kek sendiri. Dari kecik asal besday jer beli kek kat kedai.

Sebenarnya nealopah tak ada masuk apa2 class berkaitan kek kecuali short course semasa berkhidmat di Kolej Komuniti dulu. Tapi kebanyakkan nye belajar dari blog2 masakan tersohor. Kredit  dan terima kasih pada Blog DTS, Mama fami, Nor secubit garam, My resipi dll. 

Kek kat bawah & atas ni nealopah buat untuk kawan opis tapi TAK JUAL pun...tolong buat jer. Part pegang nozel mmg hancusss. tak ada seni...hahahaha. Belajar pegang nozel dari Youtube. Menangis kalau Che Lah & papa joe masterchef tengok. 1st round comfirm penyingkiran ( pakai apron hitam). 



Baru keluar dari oven sampai merekah  kek coklat 


Kek Chiffon Coklat
untuk 
Besday Aisya
( Anak member opis nealopah)











Kek Pandan Layer
       Untuk 
Bonda Meriah @ Maria. 

                                                     


1st time pegang nozel, teruk bebenor rupenye. Memang tak berseni nealopah ni.






Kek Rainbow 
Dora the Explorer
permintaan Cik Bieha
























Cik Bieha ni suka nk potong jer,makan kek  mmg tak suka.






         


Coklat Kek Ganache

Sempena majlis Farewell  opismate Ja @ Jamaliah. 
Miss u so much!










Posing cikit, thumbs up,cheeewaahhh. Best sgt ke? hahahaha. Koya lebih! Kalau nk resepi kawan2 boleh gugel resepi di blog2 yang nealopah nyatakan di atas. Tapi buat ler cantik2, nealopah ni tangan tak berseni. Pegang nozel pun terketaq2, sbb tu tak bole nk buat bisnes, utk suke suki bolehlah.....








32 ulasan:

CeqGu berkata...

terror dah tu cik nea oiii...kalau cikgu memang tak dak rupa la kek tu. psssttt nak tanya la apa rahsia gebu elok ja bhgn atas kek nealopah tu...cikgu punya selalu berkerutu ja...tak licin macam kek nealopah

nea lopah berkata...

hahahahaha....ambil resepi mat gebu kat DTS.

Anum berkata...

nak kek skit

Love Me Plz berkata...

uish pandai gak akak buat kek kan..
nak bljar jugakkk..
hihi

Ratu Hatiku berkata...

pandainya kak nea lopah buat.. kalau saya buat mst time pns jerk ok bila da sejuk baling dinding pun retak.. hihihi

nea lopah berkata...

Dah habis Cik Anum!

Mesti bole punye durian crepe If bole buat. inikan pulak kek.

Mrs Lurve berkata...

walau xberseni tetap menjadi...ingat dh wat bisnes dh..permulaan yg bagus, lama2 nti boleh buka bisness seniri

Zee Suhaini berkata...

pandai gak akak dlm tak berseni tu..slow-slow dulu,nanti teror la tu..

NoEn berkata...

wah...dlm xberseni tu hasilnya mmg awesome..kalau kita mmg hancus terus kek tu...hihi

Nens Collection berkata...

wahh..banyak tempahan tu..cantik ape..kalo nens mmg ke kedai la jawabnye..huhu

aTieYusof Family berkata...

wahhh..sedap2 nampak kek tu..kreatif juga.. mmg tak ambil tempahan ker?

sakurasue berkata...

woowww kekkk! :D hebatnyaa sis nealopah, sy x reti buat punn. soobs!

nea lopah berkata...

tak ambil tempahan pun..sukew2 jer buat.

nur azian berkata...

wah bestnya..cantik kot kek tu suka2...cik bieha tu kiut la...tomey mey mey :)

Elfirah LOng berkata...

nak kek...... kak neo lopah .... cekodok petang nie

nea lopah berkata...

jom drive thru Mek Dee lah.nk mkn fillet o fish ni.

pinky berkata...

fuyooo....kek cun2...kita tahu makan jer...hehehe....

Farah Waheda Wahid berkata...

terliur tengokkkk....

ros_reeza berkata...

eh pandai buat kek ye.. Ros pun minat jugak tau :)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ berkata...

pandainya buat kek? nampak cantik2 pulak tu kek nya........

Irfa berkata...

tq singgah dan follow blog tak semengah saya tu ;)
salam kenal..rajin buat kek ye
dah lama x buat kek

najwa khatib berkata...

Wahhhhh, teruja tgok smua kek tu, cntikkkk. Yg pndan layer da rse mmg sedappppp sgt, nnti nk lgi, hehehe

nea lopah berkata...

insyaallah kak duwa. anything 4 u:-)

rohayu osman berkata...

pandai akak buat... ayu nie buat kadang jadi kadang tak jadi.. hehehe...

gadisBunga™ berkata...

cantik cantiklah kek awak!

Aisy Nasiha berkata...

rajinnya. mcm2 kek nea buat... tak msk kelas pun, ni org ada bakat ni....

Nisah Idham berkata...

dulu rajin nisah membakar kek ni, skang ni rajin makan je.. kek adalah feberet nisah.. hehe

Mimi Azirah berkata...

cantik2 kek nih...geram tgk

Fifi Nadhrah berkata...

bestnye.. anak fifi kecil lagi skrg ni.. da lame dan jarang2 membaking..

salam kenal dari fifi..

nik ros berkata...

kreatif nyea.cantik2 hiasan kat semua keke

Kasih Salina berkata...

tu kira pandai la tu nea, cantik jer nampak..makan pun mesti sedap juga ni kan..

Mayang ABDUL RAZAK berkata...

kalau x berseni dah sebegini cantik kalau berseni mesti lagi cantik... cantik sangat kek2 tu kak dan nampak sangat sedap...