Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Sabtu, 26 Januari 2013

Petua Ayam Goreng Sedap

sumber gugel image



Ada peminat ayam goreng tak??? Org yg kuat suke makan ayam ni nealopah gelar 'anak musang', hehehehe.. Petua ni Nealopah dapat dari Mak Mertua, sekadar perkongsian dengan kawan-kawan. Manalah tau nk mencubanya. Ayam  Goreng ni antara Feveret Cik Bieha... mcm upin ipin dia kata. Memandangkan Nealopah ni bukan lah pandai memasak, ada masanya ayam goreng yang d goreng untuk lunch bila dah smpai ke petang agak keras dan tak lagi juicy seperti ketika panas. Caranya mudah sahaja... ketika ayam sedang di goreng ( semasa dlm proses mati air, lebih kurang seminit dua ayam d masukkan ke dalam minyak panas  ). Apa yang perlu kawan2 lakukan... letakkan margerin di atas ayam tersebut...Nisbahnya lebih kurang  4 peha ayam satu sudu margerin.  
Insyaallah ayam goreng kita tu nanti lebih lembut, juicy dan walaupun dah sejuk tetap lembut dan sedapppp... 

Esok cuti mesti ada yang nk memasak... so, SELAMAT MENCUBA!!





16 ulasan:

intanfirdaus247 berkata...

ayam goreng lopah sangat sedap...hehehe..tpi peberet utama kak intan ialah ikan...kuwang kuwang

nea lopah berkata...

sy pun minat ikan... sbb tu beli umah tepi laut. hehehe.

♥MAMASYAZA♥ berkata...

kwn akak penah petua, kalo nak dpt ayam goreng yg sedap, kena letak minyak byk, masukkan ayam bila minyak betul2 panas

nea lopah berkata...

Tq kak.. Nnti Sy Cuba juga petua tu.

Leeza dayasari [santai leeza] berkata...

sedapnyer ayam

Aisy Nasiha berkata...

Boleh try petua ni utk buat aym grg kegemaran naim....

NzA berkata...

Kunjung balas n follow jugak..
TQSM 4 sharing......boleh cuba nie....

izan mama mia berkata...

tq ..tq..boleh lah cb nnt..anak saya mmg suka ayam goreng tuu

NoEn berkata...

tips yg menarik
boleh la buat lepas ni

Dinas Aldi berkata...

Baguih tips ni, akak memang suka ayam goweng. Terima kasih dik Nea Lopah, dari akak musang gebu kentang, kihkihkih!

rohayu osman berkata...

nampak sgt sedap ayam goreng tue... salam kenal.. already follow.. follow me back ya...

❤Kamsiah❤ berkata...

petua tu jugak boelh digunakan ketika mengoreng keropok lekor atau kerepek pisang..

najwa khatib berkata...

Wow, bestnye. Nnti nk cube la. Thnks c.su for sharing this info :-)

Nieyxzha Hassan berkata...

Tak lagi masin ke nanti?

Nurul Aini berkata...

hoho..sedapnya kak gambar ayam tu..ohh..baru tahu..sedap ayam goreng kalau dah lama dah keras. tak sedap.

Elfirah LOng berkata...

wajib cuba nie