Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Selasa, 29 Januari 2013

Lulur Bunga Tanjung

( gugel image )



Pernah tengok tak Bedak Herba ni? nealopah buat lulur. Nama jer bedak, tapi kena pakai sebelum mandi...Jgn pakai lepas mandi yer...hahahahaha mesti pelik sangat.(Tak penah di buat orang!). Ini adalah sekadar perkongsian pengalaman tiada motif kepentingan peribadi .Nealopah guna Bunga Tanjung ni sejak zaman belajar lagi hinggalah sekarang. Bunga tanjung ni 100% herba (rempah ratus) & produk tempatan  (Kelantan). Nealopah letakkan label 'Produk Hebat' pada Bunga Tanjung ni sebab 1st ianya bnyk kegunaan, 2nd harga nya yang murah. Pernah jugaklah guna produk lulur @ skrub badan jenama lain termasuk garam SPA..tapi best pakai Bunga Tanjung jugak. Bagi lelaki atau pun perempuan yang ada bau badan dan kerap berpeluh mmg tersangatlah sesuai.

 Antara kegunaannya yang nealopah tahu sepanjang menggunakannya adalah :
  • Menghilangkan daki, bau badan, gatal2, parut2 nipis dan jerawat.
  • Lepas pantang bole guna untuk hilangkan kesan2 hitam di celah-celahan..hehehe
  • Bole buat sebagai skrub muka juga.( gosok perlahan2) terutama kulit berminyak & jerawat. Black head & white head.
  • Boleh guna pada baby utk hilangkan ruam.
Cara menggunakannya : 
Bancuh bedak ni dengan air ( tidak terlalu pekat @ cair sangat ) dan sapukan keseluruh tubuh @ tempat2 yang perlu sambil di gosok2...sampai puas hati,proses melulur lah katakan.Bagi ruam bayi, tak perlu bancuh air, sapukan sahaja bedak pada ruam (sapu nipis jer) Penggunaan selain dari ruam bayi tadi, sebaik2nya seminggu sekali atau seminggu 2 kali.
*Nealopah tgk keadaan n cuaca.. kalau musim panas ni kerap lah guna sbb bnyk berpeluh.
Hasilnya kulit gebu & gebas mcm nealopah (ayat bt org muntah) dan rasa bersih serta licin... Bau badan pun hilang, kalau tak pakai deodrant pun tak apa. Badan rasa lebih segar sbb proses lulur ni boleh menigkatkan peredaran darah dan bau rempah nye nealopah sukew. Bagi yang tak suka bau rempah, lepas berlulur, mandi lah dengan shower gel pula. Ramai jugak kawan2 nealopah yang mencuba...alhamdulillah semuanya puas hati.
Cara mendapatkannya & harga :
Kedai2 jamu dan Mydin & harga lingkuran RM2 sepeket (50gm)
   
 SELAMAT BERLULUR.....KASI CUCI LAHHH 

24 ulasan:

Cik Aini berkata...

hehehe
saya pakai :)

salam kenal kak :)

Kakzakie berkata...

Wah kalau kat Mydin ada kakak nak carilah... macam bagus ni:)

lady scooter berkata...

salam.. sy datang membalas kunjungan. tima kasih kerana berkunjung ke laman saya... wahh... rajinnya pakai lulur. sy tul2 pakai bile rasa nak menyental badan.. kalau tak biasanya sabun biasa je lah.he3

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea! bestnya. nak try beli dan pakai lah nanti. thank you kasitau! hehehhee

Kesuma Angsana berkata...

pernha tgk tapi x pernah cuba ni.. tq share ye

Ena's Palace berkata...

tak pernah guna jugak..
lulur2 ni tak biasa buat pun...

Aku Penghibur berkata...

lelaki boleh pakai ke ?? hahahaaha

iima ❥ berkata...

bagus nye ubta ni.. nty buleh cuba :)

Mimi Azirah berkata...

kalo mandi gun alulur nih bdn rase segar aje kan

Nisah Idham berkata...

Nisah pernah nampak ni kak.. tapi tak pernah rasa nak cube.. ingatkan bedak muke gupenye lulur ye...

nea lopah berkata...

Lelaki dan pempuan bole pakai Encik Aku Penghibur.

pinky berkata...

salam kenal....maceh follow kiter...dah follow akak blk...=)

nea lopah berkata...

Tq!

NzA berkata...

wah patut neolopah gebuz + cantik....
Akak pakai juga masa anak dara smpai dpt 3 org anak...lepas tu kdg2 je pakai..ttp betul yg neolopah ckp...lepas pakai kulit rasa licin n gebu.....

najwa khatib berkata...

Ehhh, mcm best je lulur ni, dh la murah. Ssuai utk ipan,bnyk daki blakang leher. Hehehehe

AyueJean berkata...

Rasanya kat Kl ni macam dah susah je nak dapat...
Tapi rasanya kalau pegi Mydin tu still ada lagi kot kak.... =D
AJ dah follow akak balik.... =D
Salam kenal jugak....

nea lopah berkata...

Tq AJ..lawa org nye!

CeqGu berkata...

cikgu pernah pakai ni masa muda jelita dulu2 hehe.selalu tenyeh kat muka....licinnnnn kulitku....hehe

azieazah berkata...

Kak Azie pegi Kelantan mesti beli bedak lulur, termasuk Bedak Kulit Rambai... pakai memang best.!!

nea lopah berkata...

Ramai dah pengguna yer..bole bt testimoni ni. hahahaha

hainom OKje berkata...

pernah guna msa anak dara... bila dah jadi mak dara terus lupa...hehe... ingat2 lupa... tp rasanya ok kot!!!.... nak cari jugaklah....nak mengembalikan zaman dara haha

Nurul Aini berkata...

Waa..menarik..saya masuk blog akak banyak ilmu baru saya dapat..hehe.

.::: Princess MOMOY :::. berkata...

dah lama x nampak benda ni
thx dear
kat mydin ada jual ye. nak g cari

syin gogi berkata...

Saye pon selalu guna utk muke..memang lembut je kulit..x yh pkai brang kosmetik.