Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Rabu, 23 Januari 2013

Kek Coklat Kukus Simple Tapi Sedap.



80 % n3 Nealopah berkait dengan makanan... kali ni makanan jugak, tapi resepi pulak.. hehe..Resepi ni 1st time Nealopah cuba, ambil resepi dari rakan sepejabat, dh 2 kali Nealopah rasa dia buat, sangat2 teruja nk mencuba sendiri. So ambil lah resepinya. Memang tersangat lah senang..... semudah ABC, hahahaha yeke? ermm Ayat dari zaman nenek moyang, asal senang ABC. Esok kan cuti, jom lah cuba utk minum petang.

Resepi Kek Kukus Coklat

Bahan-bahan A 

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu besar soda bikarbonat

Bahan-bahan B ( Masak dan sejukkan )

1 Cawan minyak masak  * nealopah guna minyak jagung
1 cawan Gula pasir
1 Tin susu cair 

Bahan-bahan C ( Pukul hingga kembang )

4 biji telur
8 sudu susu pekat manis


cara-cara membuatnya :

Mula2 masak bahan B dan ketepikan supaya jadi suam2 kuku gitew!
Setelah Bahan C  di pukul kembang satukan bersama bahan B tadi....kemudian masukkan bahan A. Kacau sehingga rata semua bahan itu tadi. 
Setelah siap di kacau rata, bole lah masukkan ke dalam acuan dan sedia untuk di kukus. Anggaran masa mengukus adalah lebih kurang 30 minit. dengan api yang sederhana.

* sambil2 masukkan adunan dalam acuan tu, kawan2 bolehlah panaskan pengukus.



Bahan A 


Bahan B


Bahan C 
p/s : Bieha pukul kembang kembung yer ! hehe)



Adunan siap, utk masuk dalam acuan, bekas acuan bole sesuka ati jer...nk cun guna acuan kuih lompang...kecil & comel2. Nealopah tak ada acuan tu, so guna bekas alumunium foil jerlah.



Siap di masukkan di dalam acuan, sedia untuk di kukus nealopah taburkan coklat chip nk bagi lebih rasa coklat nya. 



Taraaaa...... dah siap pun. setelah di kukus selama setengah jam. Ini lah hasilnya. Boleh lah u olls cuba pulak, memang tersangat mudah. Tapi yang penting sekali sedap. 


P/S : Nak lagi sedap, kawan2 bole lah buat coklat ganache, kemudian nk celup ke nak siram atas kek ni pun bole. Terpulang kepada kreativiti. 


30 ulasan:

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya. Saya suka mkn kek. Nak sikit ☺☺

Anum berkata...

nyum2

Kakzakie berkata...

Kek buat sendiri memang sedap apa lagi masa hangat-hangat tu..

iyka syafika berkata...

sedapnya...

CeqGu berkata...

tajuk entry sebijik sama entry cikgu yg dulu2....tengok resepi tak sama...kiranya sama tapi tak serupa hehe...next time nak try buatlah

Love Me Plz berkata...

Amboi akk sedapnyee..
Perisa lain ade x? Hihi

Farah Waheda Wahid berkata...

kak boleh pos kat bubbly x? he he he... nak gak rasa air tangan akak...

nea lopah berkata...

ooo..pos air tangan jerlah yer..hahahaha

Kasih Salina berkata...

nampak sedap..mesti rajin ke dapur jugak ni kan..

azieazah berkata...

Wahh boleh cuba nih... Tapi adunan ni nampak macam dapat sikit jer kan?

Ratu Hatiku berkata...

Sedap...kalau mkn pns2 perghh mmg sdp kan :D

Tihara berkata...

memang sedap ni nealofa :)

faizal berkata...

nampak begitu menyelerakan. tertelan air liur pulak.

ayut berkata...

best yerrr....nk ckittt...
#salam kenal nealopah :)

Gadis Desa berkata...

blas knjungan n follow sni jga...nyummyyyy2 kek nya... :):)
(ayusham http://eiqaleysha.blogspot.com)

Kesuma Angsana berkata...

yg ini antara feveret KA n family. N tq so much sbb sudi singgah ke blog KA all thsi while ye, sgt2 KA hargai ! tq again

najwa khatib berkata...

Aah la, mcm snang je nk buat. Sdap pulak tu, yummy! Nk try lah nnti, bahan smua da ad, tq c.sue syg

nea lopah berkata...

ur wcome..senang Sgt

PUNK GOES POP berkata...

Blogdancing kat sini, Kalau sudi jemputlah kat blog aku and follow sekali ok :] Thanks in advance !

7 Cara Promote Blog Anda Dengan Mudah & Berkesan Klik Sini !
28 Cara Mudah dan Halal Menjana Duit Dengan Blog Klik Sini !
Top 35 Tempat Untuk Dapatkan Trafik Ke Blog Klik Sini !

nea lopah berkata...

Tq 4 d info

umi alya berkata...

akak lemah sikit le jika ada soda bikab, biasanya akak abaikan jer..

nea lopah berkata...

knapa kak?

Aisy Nasiha berkata...

Rajinnya masak.. Saya suka makan tapi nk buat kek rasa malas, lagipun alatan tak lengkap..

Nastyna berkata...

selalu yang simple tu la sedap, tak banyak songeh.

intanfirdaus247 berkata...

amboeh sedapnya..terliur i ..koh koh..tima kasih bg resipi

intanfirdaus247 berkata...

lopah..kak intan dah emel no akaun..nanti sms kak intan ye..no phone ada sekali dalam emel..:)

iima ❥ berkata...

SEDAPNYEE :)

sy suka mkn kek ni gk lembut jer kan :)

iima ❥ berkata...

SEDAPNYEE :)

sy suka mkn kek ni gk lembut jer kan :)

Riedaffya ibrahim berkata...

wah...sedap kek coklat kukus tu...da lama x buat coz resepi hilang..bole cedok dari sini..salam kenal sis...

Aisy Nasiha berkata...

doakan saya ye... saya plan nk buat kek ni untuk hari jadi naim hujung bulan ni.....hoho, cita cita tinggi mama naim ni.... mentang mentang baru beli mixer ....haha