Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Isnin, 25 Mac 2013

Lempeng pekak versi nealopah




Salam Isnin.... mesti ramai yang bercuti hari ni kan? termasuk lah nealopah, tapi bukan sempena cuti sekolah pun, sebab Cik Bieha yg belum sihat lagi dari Chicken Pop nya tu. Petang semalam punya menu Lempeng Pekak jer yer. Kenapa lempeng ni hilang pendengaran? Kena tanya cik mat gebu sebab dia yang bagi nama. Resepi pun ambil dari blog dia juga.

Bahan-bahan :)

2 cawan tepung gandum
3 cawan air ( anggaran lah ) * nealopah tak sukat pun air, mengikut kepekatan yg sesuka hati
3/4 camca teh baking powder
1 biji telur * nealopah ambil putih nya jer
Garam secukup rasa
Pencicah (optional) * nealopah guna kari balance lunch...hehehehe 

Cara membuatnya :)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, baking powder dan telur, tuang sedikit air dan kacau rata, tuang air sedikit demi sedikit supaya tepung tidak berketul sehingga adunan tidak terlalu pekat dan tidak terlalu cair. Tambah garam secukup rasa, kacau rata dah ketepikan sebentar.
  2. Panaskan non-stick pan, lenser dengan sedikit minyak, agak2 dah panas tuang adunan tadi (bnyk mana bergantung pada saiz yang anda guna), Masak hingga permukaan lempeng pucat. Renjis2kan sedikit minyak dan terbalikkan. Masak hingga kuning keemasan. 
  3. Bolehlah di hidangkan bersama pencicah kegemaran.
  4. Sesuai untuk minum petang atau minum pagi. nostalgia sangat. 
* nealopah masak guna pemanggang ajaib..dah beli kenalah manfaatkan, hehehe.

SELAMAT MENCUBA!!



37 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

lempeng!!!

KY berkata...

lempeng pekak?? alahaiaiiii...mcm2 lah heeee
KY suka lempeng kelapa best

izan mama mia berkata...

hah sudah,..pekak lak lempeng tuu

Zee Suhaini berkata...

lempeng pekak takpe kak..jangan tuan dia hahahaha..moga cik bieha cepat sembuh..

Pen Biru berkata...

adoii..dapnye.kena pulak dgn kari..meleleh ..

IntaNBerliaN berkata...

sedap tu mkn lempeng.. :-)

yan's cottage berkata...

pekak2 pun sedap nie....makanan orang dulu2....

BUNDA a.k.a KN berkata...

kalau suka bolih tambah susu sikit...tapi bab cicah mencicah ni yg sedap lagi..

Kesuma Angsana berkata...

hehehe nama dier special sgt tu, but KA mmg suka lempeng2 ni

aTieYusof Family berkata...

uiks! nama menu lempeng pekak ker?hihi..lucu plak..selalu buat lempeng santan/gula melaka..:)

ieda immi berkata...

mak aihhh
macam kena lempang dah akak nie
yummmy !

Nurfaezah Abdullah berkata...

blm pernah lg try lempang.. wonder mcm mane rasanyer :)

jom terjah: http://nurfaezahabdullah1712.blogspot.com/

Mak Long a.k.a Kunang-kunang berkata...

Maklong pun kalau ada kuah kari atau kuah masak asam lebih, suka masakkan lempeng.

Memang sedap.

deno berkata...

tak pernah pula mkn lempeng mcm ni

LiLy @ MaMaQiStInA berkata...

1st time dengar lempeng pekak ni.. :)
Nampak sedap jer tu..^^

Nafira usof berkata...

ini yang tak menahan nih.. hahahha
terliur!

kalo zura.. lempeng cicah gula pon jadik.. sedap!

Ratu Hatiku berkata...

sedap kalau mkn ngan smbl sardin :)

AyueJean AJ berkata...

Pelik pulak namanya lempeng pekak.....
Pekak sebab kene pelempang ke ape kak??

nea lopah berkata...

tu kena tnya c.mat gebu. Dia yg bagi nama. hehehe

Elfirah LOng berkata...

cdpnya

nea lopah berkata...

org kaya elfirah Long datang!

tenku butang berkata...

lempeng yea? sedapp.. heee.. leh buat pagi2 ni..

tenku butang berkata...

lempeng yea? sedapp.. heee.. leh buat pagi2 ni..

Chic Na berkata...

betul ke nama dia lempeng pekak?

NzA berkata...

unik nama lempeng tu...mesti ada kisah sebaliknya....moga bieha cpt sembuh.

fieda berkata...

sedap tu wat minum ptg..

Lina md. munir berkata...

Lempeng pekak xpe...,janji tekak tak pekak. Yang penting sedap nealopah wei ;-)

eita berkata...

nama yang unik..
nak makan pun takut..heheheh

nea lopah berkata...

Lempeng ni resepinya nealopah ambil dari DTS, nama nye pun cik mat yang bagi. hehehe..apa pun resepi nya mmg sedap.

Cik Aini berkata...

hehe nama x tahan tu..
biar pekak tp kalo sedap xpe kak..mesti laris di pasaran :)

LYAfrina berkata...

yummm..nmpk sedap la

((: AYu :)) berkata...

ble nk buat kat opis plak???

Maria Menado~ berkata...

lempeng! heh heh. tu saya suke buat. mudah, senang dan sedap! ngee~~

Deqla Manjew berkata...

lempeng hangus pun sodap kan.. apatah lg lempeng yg puan blog ni buat.. kohkoh.. alahaii.. kalo entri bab makanan ni rasa nak tampor org yg lalu dpn mata jek.. geram tau.. dah la lapar niii...!! ;p

intanfirdaus247 berkata...

adub lempeng pon pekak ya..hehe

Masya berkata...

lama x buat lempeng.. sejak layan wraps ni haha.. cepat sikit...

Nurul Aini berkata...

hehe..sekali baca macam lempang..hehe..Ingat apa yang akak lempang rupanya lempang lempeng..heee..Sedapnya saya suka lempeng..Tapi lempeng versi ini tak pernah cuba lagi.