Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Jumaat, 15 Mac 2013

Petua supaya tidak hilang ingatan dan tumpul minda

Ketumbar kering



  • Kurangkan makan bawang besar
  • Kurangkan makan berempah
  • Kurangkan makan ketumbar kering
  • Kurangkan menonton hiburan
  • Kurangkan membaca majalah hiburan
  • Kurangkan ketawa yang panjang atau terbahak-bahak
  • Kurangkan minum air batu dan air dalam tin.
  • Kurangkan makan organ dalaman ayam terutamanya bagi kanak-kanak
  • Jangan makan kepala ikan
  • Jangan minum air yang ada semut
  • Jangan tidur selepas solat subuh apatah lagi yang tidak solat subuh.
  • Jangan tidur selepas asar
  • Jangan tidur selepas makan
  • Jangan makan terlalu kenyang
  • Jangan makan makanan berat selepas 9.00 malam
  • Jangan menyapu rumah pada waktu malam
  • Jangan makan yang masam-masam berlebihan
  • Jangan dicampur makanan laut dan darat dalam satu hidangan
  • Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam


Ketawa boleh membawa bahagia, tapi kalau bnyk sangat ketawa Hospital Bahagia.



31 ulasan:

NinaAz berkata...

adehh.. byk benda kat atas yang nina suka buat. heeee

♥cikmOt♥ berkata...

haah, yang dilarang la yang suka makan dan buat...

patut pun makin pelupa...haiyaaa

:: Mrs.Eady :: berkata...

pesanan bagus nie..

Masya berkata...

banyak jugak pantannya kan.. p yg itulah jugak nak dibuat hihihihi.. nak dimakan....

Nurzakiah Hanum berkata...

salam jumaat yang indah
singgah pagi

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea. thanks for the tips :)

Sura Mohd berkata...

Bab kurangkan tu boleh la ikut..Bab Jangan tu..cam susah skit. ..anak2 akak x bg makan kepala ikan..uminyer yg slalu makan!!In Shaa Allah akan cuba..

AyueJean AJ berkata...

Ynag dilarang tu la best....
Hehheheheh..

Mrs Velentine berkata...

alamak banyak benda yang MV selalu buat ni..

Fadilah Aziz berkata...

insyaAllah sama sama amal

pinky berkata...

oh...sangat berguna tuk dibaca dan diamalkan...tq ya...

Nafira usof berkata...

kenapa lah zura suka makan kepala ikan.. dah tau tak elok.. tapi naaakkkk jugak makan~ haih lah.
kena perbaiki diri lagi.

el berkata...

hahahaha semua yg kurang2kan tu semua el suka mkn aaaaaaa caner..hahaha

nens cellection berkata...

haha..x tahan yg paling bawah tu..hehe
thanks nea lopah kongsi2..suker2!

rosniza berkata...

Hari tu dah sapu rumah malam2.Masalahnye time malam tu pulak tetibe rajin.hmm..lupe la jwbnye.hehehe...

Mak Long a.k.a Kunang-kunang berkata...

Terima kasih sudi berkongsi tip2 yang baik ni.

Tapi yang paling susah rasanya ialah nak elak dicampur makanan laut dan darat dalam satu hidangan,

Fiza Rahman berkata...

Thanks. Pernah buat entry pasal ni juga ☺☺

Elfirah LOng berkata...

adoi mcm semua benda x boleh buat

intanfirdaus247 berkata...

salam lopah..alamak banyak benda yang kak intan suka buat n,,errr

mama aryan berkata...

salam nea lopah..banyak yg kat atas tu akak suka buat juga

Kesuma Angsana berkata...

tips yg bagus sgt2 ni .. tp kdg ter... juga hehehe

ANIM berkata...

kak suka ayam kampung masak ketumbar (style jawa)..cam na ni? nak ganti ngan apa ek?

Chic Na berkata...

banyaknya pantang larang. tp yg tu la suka buat. ;)

Nurul Najihah berkata...

minum air batu (ais) pom boleh menyebabkan lupe ea ? najihah baru tahu ... nice entri :)

Cinta Misteri berkata...

aduhhhhh byknyeeee....pdn laaa kena baca buku ulang2 baru ingat. abihhh....dh mlm jer time free leh kemas umah, weekend stress gi nengok wayang, lyn live band...huhuhu...acaner ni!.? tang mkn tu tkde masalah kotttt.

Monyet Rimau berkata...

makan bawang baik tuk kesihatan tau....boleh lawan penyakit huhu

- admins blog 3 dalam 1
http://blog3dalam1.blogspot.com/

join juga community kami di facebook ye
https://www.facebook.com/MingHuiRaingerzAwesomeCollections

eita berkata...

nk jd yg terbaik memng bnyak pntang larang nyer...


yg bnyak pntang tu lh yg susah nk ikut

QasehnyaRania berkata...

jgn campur makann laut dgn arat baru 1 st time tahu

CeqGu berkata...

erkk bnyak betul yg cikgu suka makan ..padan la cepat lupa hohoho

NzA berkata...

suka sgt tidur lepas makan...aduyai.

Nurul Aini berkata...

Kebanyakkan makanan atas tu semuanya saya suka..hoho..hehe.