Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Khamis, 7 Februari 2013

Jemput-Jemput Orang Kampung



Asal pun dari Kampung jadi ni lah makanan feveret Nealopah, En. Asben dan Cik Bieha. Jemput orang kampung. hehehe.. Ada ke jemput orang bandar? Kalau ptg2 ke malam2 ni lah  menu wajib kitorang. Nak buat nya tersangat lah senang. 

Nealopah nk tanya.....
Kawan2 ada ke petua dan cara lain nak bagi jemput ni lebih sedap? bole lah share.

Ini Resepi nealopah :

Bahan-bahan :
2 cawan tepung gamdum
2 biji bawang besar ( Di mayang )
1 biji kentang ( potong dadu kecil2)
1 biji telor ( ambil putih sahaja )
2 helai Daun kunyit ambil pucuk nya ( di mayang halus )
Daun kucai ( ikut kesesuaian ) - Potong dalam 1/3 inci )
segenggam ikan bilis - Ditumbuk kasar. ( Udang pun boleh)
Garam secukupnya
Air suam 

Cara-cara :

Satukan kesemua bahan2 tadi didalam satu bekas. Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit hingga adunan tadi tidak terlalu pekat atau terlalu cair. Panaskan minyak dalam kuali, dan bolehlah mula menggoreng.....


Jemput makan jemput jemput..hehehe






29 ulasan:

:: Mrs.Eady :: berkata...

dapat pun sodap ni!! :D

umi alya berkata...

lamanya akak tak masak

Nurzakiah Hanum berkata...

nyum2

Kila Lala berkata...

sedapnye....lapar la tengok nie

kikin berkata...

cube gune air sejuk atau lepas bancuh simpan dlm peti sejuk....pastu baru goreng, baru rangup di luar lembut didalam.. :)

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea, sedapnya! sheila suka jemput2! my fav all the time :)

Suraya Baharun berkata...

dap nye...

Nafira usof berkata...

laporrrrr~..:)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ berkata...

owh..ini adalah awesome ...sedap nihhhhhhh.......

aTieYusof Family berkata...

Wahh.. suka jemput2 ni.. suka minum dengan Teh O panas!...:)
TQ share resepi..

intanfirdaus247 berkata...

siap! hehee...alek n x leh jadi n kena buat jugak cekodok ni..hehe

CeqGu berkata...

Nak cikitttt

izan mama mia berkata...

comel laa header..mia kata,..dia nak kawan dgn org dalam gambar tuu..heheh..anak ker..comel sangat....

cucur ni mmg sedap..kalau cicah ngan kuah kacang mmg sedap

Falsya berkata...

kene plak makan ngan air teh o panas2..time2 hujan...uwaaaaaa..lapoooo...

Zee Suhaini berkata...

kak..tengah lapar apepun sedap..ni kena panas-panas mmg kebaboom la..hihi

~Cik Viva~ berkata...

tadi pun akak opis bawak jemput2 ikan bilis kat opis...kebetulan laa..

Farah Waheda Wahid berkata...

pagi tadi pun buat jemput2 ni dan bawak bekal gi office... ekekekeke...

jaakechik berkata...

wahhh jemput spesel ni, jaa belom penah buat mcm ni, pasni buleh ler try gak... tengkiu coz drop resepinya sekali!

jaakechik berkata...

tengkiu sudi singgah www.jaakechik.com. jaa dah follow sini jugak...heee.... happy blogging!

mama aryan berkata...

sodap tu...terus rasa nak buat jemput2 petang nih..

Hilmirda Daud berkata...

salam kenal
petang2 ni sedap jugak klu mkn jemput2.. tambah pulak hujan skang ni :).

Ayu Lah berkata...

nanti masak kat opir yer.. mcm biase..

Mat Som berkata...

Nea Lopah
Jemput2 kampung ni benar2 mengimbas kembali kenangan dgn adik2, dan ibu saya waktu kecil2 dulu.
Anak2 kita skrg nak kena bimbing bagaimana nak makan jemput2 ini.
Tentu resepi Nea Lopah ini betul2 sedap utk dihidangkan kepada generasi baru.

najwa khatib berkata...

Ni la jmput2 mlm td tu ye, hehe. Sdapnyeeeee, yum2. Xsmpat nk rep msj mlm td, huhu

Chic Na berkata...

sedappp.. mak kita selalu buat. ;)

Nurul Aini berkata...

sedapnay..laporlah pulak dah. nak pergi buat selalu malam..hehe..mana tak nya jenguk blog akak time tengah malam..hehe.

el berkata...

jemput2 ni sllu el msk tuk bebudak tu..bebudak tu hantu jemput2 aka cucuq..tp el buatkan tuk derang plain je..semua blend sekali..deme tu lau npk sayur cenonit pun xmo mkn dah haha

azievee berkata...

sedap nie makan petang2...

Kesuma Angsana berkata...

mmg sedap ni cuma KA x bubuh daun kunyit, anak2 x brp gemar hehehe