Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Selasa, 5 Februari 2013

PUDING KEK



Hari minggu baru ni nealopah mencuba resepi 'Puding Kek'.  Nealopah ambil resepi dari Nor Secubit Garam , memandangkan ari sabtu baru ni cuaca panas, so memang sesuai dessert yg sejuk2 gitew!

Gambar dari blog Kak Nor (cantik kan?)


PUDING KEK
tukang adjust : nealopah

Bahan-bahan :
3 cawan air * nealopah guna 3 1/2 cawan
1 sudu besar serbuk agar-agar * nealopah guna sebungkus agar2 jenama NONA
3 sudu besar tepung kastard (dibancuh dgn 3 sb air)
1/2 cawan gula pasir ( boleh lebihkan sedikit jika nak lebih manis - bergantung pd kemanisan kek)
3/4 cawan susu cair *Nealopah guna 1 cawan
1 sk esen vanilla
hirisan kek secukupnya (dipotong kiub @ ikut suka)



Cara:
Didihkan air bersama serbuk agar-agar di dalam periuk. Setelah larut masukkan gula dan susu cair. Setelah gula larut, biarkan ia merendidih.
Masukkan bancuhan tepung kastard tadi serta esen vanilla. Kacau hingga pekat.
Sediakan loyang yang sudah dibasahkan dgn air. Tuangkan adunan tadi ke dalamnya. Masukkan perlahan-lahan kek yg sudah dipotong tadi.
Sejukkan sebelum hidang.



 Kek Potong Bentuk Kiub.. bentuk tu optional.

puding dah siap...taraaaa...



Nak buat nye tersangat lah senang. Lepas ni kalau kawan2 nk mencuba silakan lah yer....

Terima kasih pada Kak Nor secubit garam.




28 ulasan:

Anum berkata...

sedapnya

izan mama mia berkata...

wah akak terliur dik...

:: Mrs.Eady :: berkata...

sedap nyerrr :)

Farah Waheda Wahid berkata...

yummylicious...

Kasih Salina berkata...

sedapnya..rajin betol nia yer,tgk resepinya simple, blh try buat ni..

intanfirdaus247 berkata...

kak intan suka puding roti..tapi x penah cuba buat..koh koh koh

lopah..ringan x blog kak intan..kak intan dah tukar design biasa2 je..

umi alya berkata...

ada lagi??

Ayu Lah berkata...

sedap... dh rase pon.. tq akak nealopah

Fadilah Aziz berkata...

wah, menariknya puding+kek...mesti sejuk je kena kat tekak

Ena's Palace berkata...

ek eh...mcam mudah je buat dia..tgok resepi pun simple je...nnti nak try la..

Falsya berkata...

wahhhhhh...nmpk sedap...tp kite xreti nak wat...leh cube nie..hehe

Cheq Kaq berkata...

waaaa..nampak menarik tu..nanti boleh try masak untuk en suami..walaupun tengah diet dengan herbalife, tp makan untuk suami kena masak jugak..:)

cheqkaq shake perisa cappucino..:)

aTieYusof Family berkata...

sedappp nya!.. makan sejuk2 best..anak suka ni..nti boleh cuba:)

iima ❥ berkata...

nmpk sedap!

NoEn berkata...

sedapnya

Warna Warni Kehidupan berkata...

wahhhhh... sedapnya.. nak sikit..

Intan Akma berkata...

rajin nyer..balas kunjungan kat sini..

ayut berkata...

nmpk mudah....sdap yer....tp mlas nk bt.huhu.cane ni

Mrs Velentine berkata...

sedapnya

Kesuma Angsana berkata...

kena cubalah ni sebab nampak sedap

najwa khatib berkata...

Sedapnye, yum2. Ad lg x? Raya cina ktorang blik, nnti jua msj c.su, jgn lupe ambk cuti

Mrs Lurve berkata...

cantiknya puding kek nie..

Chic Na berkata...

nampak sedap.. cantik..

sakurasue berkata...

wahh mcm sedap jee.. bila la sue nk jd rajin mcm sis.. hehe :D

Nurul Aini berkata...

Sedapnya..harus cuba ni..

Fieda Rafli berkata...

sedaknyer nea lopah weyy...

Elfirah LOng berkata...

Sedapnya rasa nak try lah

K.Nor berkata...

salam.. mekasih sudi mencuba resipi puding kek tu ya.. cantik puding yg dihasilkan tu :)