Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Rabu, 13 Februari 2013

Santau Pelaris ( Santau Makanan )


cik gugel


Kita ni biasa makan kat luar, tapi pernahkah kita terfikir tentang perkara di sebalik larisnya sesebuah kedai. Pernah dengar tak org kata, pelik kedai tu ramai orang, tapi masakan nya tak sedap pun @ biasa2 jer. Tak baik tuduh2 tapi boleh lah cuba info di bawah untuk kepastian...hehehehe.


CARA MENGENALI PERNIAGAAN YANG MENGGUNAKAN PELARIS :


Cara mudahnya nak tahu kedai itu ada pelaris (Khadam jin), baca Ayat Qursi 3kali di luar dari kedai. Sebaiknya semasa dalam kereta. Kemudian buka tingkap dan tiup 7x ke arah kedai. Tak perlulah tiup macam bomoh pooh kiri pooh kanan.he..he.. Tiup perlahan-lahan sampai habis nafas(mcm ustaz Ismail Kamus ajar)

Sekiranya ada pelaris di kedai tersebut, “khadam” tu akan marah dan kita akan rasa seperti satu angin menerpa ke muka kita. Kalau dah macam tu, eloklah kita jangan makan dikedai tersebut.

Beberapa cara di bawah bolehlah diamalkan untuk mengelak sihir :-

1) Al-Fatihah.

2) Membaca tiga surah terakhir atau 3 Qul setiap hari.

Ia berdasarkan hadith :

قال لي تمسي و حين تصبح , ثلاث مرات تكفيك من كل شيء ( رواه أبو داورسول الله صلى الله عليه وسلم : إقراء قل هو الله أحد , والمعوذتين , حين د والترمذي )

Ertinya : Baginda S.A.W telah berkata kepadaku : “Bacalah Qul Huwa Allahu Ahad” (al-ikhlas) dan (surah an-Nas) dan (surah al-falaq) sebanyak 3 kali ketika pagi dan petang, ia mampu mencukupkan kamu dari segala sesuatu.( At-Tirmidzi, Bab Doa yang disebut Ketika Ingin Tidur, no 3570 ; Sunan Abu Daud, Bab Apa Yang Dibaca Ketika Subuh, no 5072 ( Nuzhatul Muttaqin, no 1457 , 2/229 ) At-Tirmidzi : Hasan Sohih, An-Nawawi : Sohih.


n3 auto publish




24 ulasan:

umi alya berkata...

pernah gak dengar..

Nurzakiah Hanum berkata...

salam rabu .. singgah pagi

Chic Na berkata...

thanks berkongsi ilmu. baru je tau ni. :)

mama ila berkata...

haah..pernah dengar jugak bacaan2 nie untuk kita tahu samada kedai tu guna pelaris ataupun x... salam rabu =)

mama ila berkata...

haah..pernah dengar jugak bacaan2 nie untuk kita tahu samada kedai tu guna pelaris ataupun x... salam rabu =)

AyueJean AJ berkata...

Thanks sharing...
AJ selalu dengar....

LiLy @ MaMaQiStInA berkata...

Thanx for sharing...

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea! hehe betul2. sheila pun ada post entri camni dulu. elok sekiranya diamalkan.

4feet8 berkata...

oo.. sy ada dpt email tentang ni.. apapun, thanks for sharing

:: Mrs.Eady :: berkata...

iskk tak baik la..

NinaAz berkata...

Kawan pernah kena nih. Sampai muntah2 dia ngn suami dia after mkn. Alhamdulillah xd apa2

Falsya berkata...

falsya pun penah dgr bende2 gini..sama2 kite amalkan..;)

Wanieys a.k.a IbuQalief berkata...

tengs sharing..penah gak dgr pasal kedai yg guna pelaris ni

aTieYusof Family berkata...

TQ sharing..
pernah juga baca ni.. bagus utk remind diri sndiri bila nak pilih restoran makan..:)

izan mama mia berkata...

tq bg ilmu.. :D

Kesuma Angsana berkata...

tq share, KA pernha juga dgr tentang ni !

Suraya Baharun berkata...

tq sharing...gud info...

Elfirah LOng berkata...

KAlo kedai x laris.... mcm mana kak neo lopah heheheh...mcm kita nie x tau mkan mana dah ......

Che Rosliza Che Mat berkata...

Pernah jugak dgr pasal santau makanan nie..

najwa khatib berkata...

nice info c.su, thanks.. pasni boleh amalkan..

Cheq Kaq berkata...

mudah-mudahan dijaukan...

intanfirdaus247 berkata...

Ya Allah YA Tuhanku..Selamatkanlah kita semua daripada perkara2 mcm n

Elfirah LOng berkata...

mintak jauh

Nasuha berkata...

Salam. Saya dari segmen yang sama. Selamat berkenalan dan selamat berblogging. =)