Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Ahad, 17 Februari 2013

Patin Tempoyak Datang Bergolek




Petang2 mmg kebiasaan lepak belakang rumah teman kan Cik Bieha main basikal nya. Tapi hari ni ada sorang jiran ( Kak Ani )  yang tinggal selang beberapa rumah jemput ke rumahnya. Segan jugak mulanya. Tapi memandangkan jarang dapat bertemu & dia pun kira pangkat kakak dengan nealopah...so nealopah pun pergi jelah kerumahnya. Kami mmg telah mengenali antara satu sama lain masa mula2 nealopah pindah ke sini, kak ani hanya tinggal berdua dgn suaminya... nama jer jiran tapi nk kata 2 bulan sekali pun payah nk jumpa mungkin komitmen dia dengan syarikat travel agent nya membuatkan dia perlu terbang kesana kemari, tapi best jugak kan.  Sentiasa melancong. hehe... 

Tak ada apa yang kami bual kan sekadar bertanya khabar dan menceritakan isu2 semasa di kawasan perumahan. Macam2 lah dia hidang sambil kami berbual tu... adui baiknya kak ani ni, segan pulak rasanya. Bila dh hampir maghrib nealopah pun mintak diri, dia tapau kan pulak lauk Patin masak Tempoyak. Lagi segan rasanya, nk tolak takut dia terasa ati, tapi mcm tau2 jer kan my feveret... pape pun terima kasih daun keladi kak ani. Mmg sedap air tangan akak. Bertambah lauk mkn mlm kami...





26 ulasan:

Irwan Alessa berkata...

Memang terbaik.. Saya amat menggemari masakan berasaskan ikan patin walaupun saya bukan berasal dari Pahang ;D

umi alya berkata...

alhamdulillah rezeki

Chic Na berkata...

bestnya dpt jiran baik macam tu. :)

mama ila berkata...

bestnyer..ila mmg peminat patin..nak2 patin masak tempoyak..hehehe

nabila biela berkata...

nampak pom dah tahu sedap

ALoNa CintamaniszLite berkata...

entry ni mmbuatkan akak plan nk cari kan patin ler kat pasar pagi sok, hahahaha..

Chipsmore berkata...

Alhamdulillah.. dapat rezeki tambahan :D

Fadilah Aziz berkata...

Bestnya nea lopah..kita pun suka sangat patin tempoyak!baru je makan 3 hari lepas...

❤Kamsiah❤ berkata...

nampak mengiurkan walaupun akak tak makan tempoyak...

LiLy @ MaMaQiStInA berkata...

Sedapnye..Alhamdulillah.rezeki..

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea, sedapnya! alhamdullilah syukur. baiknya jiran kak nea. hee :)

pinky berkata...

baiknya jiran...sedap gulai tempoyak tu... tp...hehehe terpaksalah tukar ikan lain...

aTieYusof Family berkata...

Suka sangat patin masak tempoyak ni..cuma kat Sabah ni mcm susah nak dapt ikan patin..huhu:)

fazilzura berkata...

wahhh terbaikkkkkkkkkkkk

Kesuma Angsana berkata...

amboi rezeki dtg bergolek tu hehehe

Aisy Nasiha berkata...

nampak sedap je, pekat tu... bestnya makan dgn nasi panas..

terima kasih mendoakan nazif ye...

CeqGu berkata...

ikan pun pandai bergolek ye nealopah hehehe

CeqGu berkata...

ikan pun pandai bergolek ye nealopah hehehe

ashra berkata...

Wah wah...tergolek golek tu namanya..hehe
Hubby saya suka sgt patin tempoyak..tapi belum pernah try masak coz saya tak leh dgn tempoyak..keke

Cho Zila berkata...

baru nak diet tak nak makan nasi.. nampak patinni terus teringat kat kedai sebelah selalu der jual patin.. mesti sedapni... alamak kantoi...

Nurul Aini berkata...

Hehe..kalau dekat rumah..setiap hari makan gulai tempoyak ni..my favourite forever. Susah nak tinggal. Orang pahang ler katakan..hehe.


p/s: akak, saya dah 2 hari hantar email dekat akak..akak tak check lagi ke? heee. ^___^

Mrs Lurve berkata...

patin sy xmkn, tempoyak pun xmkn jgk hehehehe tp nmpk sedap masakan nie

najwa khatib berkata...

Ish kcur air liur da ni, sbo jela tgok mlm2, nk g msak megi la, hehe

intanfirdaus247 berkata...

kecur ayaq liuq tau..

Mrs Velentine berkata...

sedap..alhamdulillah rezeki tue

Elfirah LOng berkata...

baru nie balik jerantut... Elfirah Long buat ,,,ikan patin bakar jek guna PEmanggang Ajaib...pastu colek air asam ....bestttttttt