Sikit2 Lama3 membukit ;)

Kawan2 saya yang cute ;)

Khamis, 14 Februari 2013

SUP RUSUK DI KALA HUJAN LEBAT

Tayang-tayang dulu ;)



Apa menu lunch kawan-kawan tengahari ni? Maybe yang ni boleh di jadikan salah satu menu lunch nanti. Nama kalah retissss punye resepi. Hahahaha... Menu ni Nealopah masak di kala hujan lebat semasa cuti CNY baru ni. Maklumlah habiskan masa lepak di rumah, so melayan tekak en asben dan Cik Bieha. Menu ni feveret en. asben, tapi tak bole makan selalu yer!

Nealopah sekadar ingin berkongsi, Kawan2 semua lagi terer2 memasak kan? Resepi Sup ni simple2 jer sebab en asben suka sup yang jernih.Haisss...jenuh juga nak buang yg keruh ambil yang jernih..hahahaha. Lagi satu nealopah guna pressure cooker, bertambah lah senang kije.

Resepi (anggaran sekilo rusuk) 

BAHAN-BAHAN :

Rusuk lembu @ tulang lembu
Sup bunjut Adabi
Bawang besar (2 biji size sederhana- di blender)
Bawang putih ( 3-5 ulas )
Kayu manis 2 inci
Bunga lawang 2 kuntum
Buah pelaga 2 biji
Bunga cengkih 2 kuntum
asam keping ( 1/2 keping jer )
Halia 2 inci yg besar ibu jari ( atas size jugak ) - di titik jer
Ubi kentang - jika suka
Lada hitam ( optional ) * nealopah tak bubuh sbb cik bieha tk tahan pedas.
Garam secukup rasa
Perasa jika suka.
Air 3 liter ( anggaran)

Bahan hiasan
Daun sup 
Bawang goreng
cili padi di hiris ( Kalau rajin buat sambal kicap )
Dll di fikirkan sesuai


CARA MASAK : 
Masuk kan semuanya dalam pressure cooker..kecuali bahan hiasan. Tunggu dalam 15 ke 20 minit, Siap untuk dihidang dan di santap. Bagi yang tak ada pressure cooker, rebus lah tulang tu sampai empuk barulah masukkan bahan2 itu tadi. Tak susah pun kan nk buat sup tulang? 

Sup ni boleh nk makan bersama nasi, mee , bubur, bihun @ kue Teow...optional. Ada sesetengah orang guna cara menumis semua bahan dahulu, ada juga yang tumis darat. Semua itu terpulang pada citarasa keluarga masing2. Nealopah ikut selera en asben tak suke tumis2 sbb tulang tu dah bnyk lemaknye....dlm ati, lagi sonang koje den. hehehehe.....


 
Lebih kurang mcm ni lah nealopah punya pressure cooker

Petua :
  •  Selepas makan hidangan sup tulang ini, minumlah air panas @ lebih baik air limau suam.... nk sedap lagi teh o limau suam...utk mengelakkan lemak tu tepu dalam usus ke perut. 



20 ulasan:

KY berkata...

KY pun suka minum sup, untuk tengahari ini belum sediakan apa2 tak tau nak masak apa

Nao Mei berkata...

haha..kalau sup rusuk cik akak lom makan lagi..sup tulang memang sedop...:)

Falsya berkata...

sedapnyeeeee...makan ngan nasi panas2 pastu letak cili kicap....nyum nyum,.

Izyan Yan Cinnamon berkata...

sedapnya^^btw yan dtg singgah sambil folo nea lopah ^^

Nafira usof berkata...

wew~ telan air liur jap.. bikin lapar ajer.. :)

intanfirdaus247 berkata...

lopah cayang n saja tau buat kak intan menggelupur lapar tgk sup sup nih..dah la cuaca mendung2 gitu

aTieYusof Family berkata...

Sedappnya...suka makan sup ni..
nti boleh try masak sndiri.
TQ share resepi:)

Norizan J berkata...

uuhhh sedapnya... memang suka masak eh.. banyak resepi kat sini..

Zamani Abe berkata...

bestnye tengok! nasib dh lunch

Sheila Salim berkata...

Assalamualaikum kak nea! sedapnya! nak cuba juga masak ni kat rumah nanti. thanks!

Ratu Hatiku berkata...

Sedapnya... mmg kalau ujn2 makan suplah yg paling best

Daddy Ziyyad berkata...

Bahagian rusuk tu, kalau dibuat sup..mmg best...dan dimakan pulak sup ni waktu hujan...perghhhh

Suraya Baharun berkata...

memang dap...terliur ni..

Chic Na berkata...

hujan2 makan sup memang umphhh!!

NzA berkata...

Fuh!!!! hujan2 pekena sup yg sedap nie boleh brpeluh 1 badan...akak lunch kt hotel je hr nie..mknan lak xgitu sodap....huhuhu.....

Farah Waheda Wahid berkata...

terbaik ni kak... ^_^

najwa khatib berkata...

Alaaaaa, sedapnyaaa, dh la tgah lapa gile ni, nnti nk try la. Mekasih bg rsepi :-)

azievee berkata...

MMg umpppp...sedap makan ujan2 nie

fazilzura berkata...

terbaekkkkkkk

Kesuma Angsana berkata...

makn sup panas2 waktu hujan mmg bestler